Naložený hermelín s pestem z medvědího česneku

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 sklenice (500 ml)
Naložený hermelín s pestem z medvědího česneku  Foto:
Naložený hermelín s pestem z medvědího česneku
Foto: David Turecký pro Naložto

Užijte si sezonu medvědího česneku naplno! Vyražte do lesů a hájů a nasbírejte si tuhle volně rostoucí bylinku s chutí česneku. Výborně se hodí nejen do pesta, ale jen tak, na čerstvý chléb potřený máslem. Anebo taky k hermelínu, jak jinak.

Suroviny
sýr typu hermelín (např. Sedlčanský smetanový) 3 ks
medvědí česnek 100 g
sezamová semínka 2 lžíce
rostlinný olej 200 ml
hladkolistá petržel, nasekaná 2 lžíce
středně velká bílá cibule 1 ks
menší chilli paprička 1 ks
sušená klobáska typu chorizo 100 g
sušená rajčata 4 ks
bylinková sůl 2 špetky
pepř čtyř barev 1 lžička
Postup
1

Očištěný medvědí česnek spařte, zakápněte trochou rostlinného oleje, přidejte sezamová semínka a rozmixujte na jemné pesto. Hermelíny podélně rozkrojte a potřete je připraveným pestem z obou půlek a zaklapněte. Nechte chvilku odpočinout.

2

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Petržel nasekejte nadrobno. Sušenou klobásku nechte v přírodním střívku a nakrájejte na kolečka. Chilli papričku nakrájejte na tenká kolečka. Sušená rajčata jen lehce pokrájejte.

3

Připravené ingredience začněte vkládat do vymyté a čisté sklenice. Nejdříve hermelín, poté kolečka cibule, klobásku, přidávejte sušená rajčata a nasekanou chilli papričku, zasypávejte bylinkami, pepřem a bylinkovou solí.

4

Nakonec zalijte rostlinným olejem, aby byly veškeré ingredience ponořené, ale sklenice nebyla plná až po okraj. Pečlivě uzavřete a nechte uležet 2–3 dny při pokojové teplotě. Poté sklenici uchovávejte v chladu, takto vydrží asi 14 dní.

PRIMA TIP: Tohoto vyjarněného mlsouna konzumujte ideálně s čerstvým kváskovým chlebem potřeným tenkou vrstvou másla a k tomu nejlépe zapíjejte čerstvým kefírem.

Naložený hermelín s pestem z medvědího česneku  Foto: Naložený hermelín s pestem z medvědího česneku; foto: David Turecký pro Naložto

Tento recept se do knihy nevešel, ale přinášíme vám ho jako bonus! Další neodolatelné recepty do sklenice najdete v této nové kuchařce!

NALOŽ TO – KUJME PI(C)KLE V KUCHYNI

Naložto Foto:

Daniela Turecká

Vášni nakládání propadla před dvěma lety a od té doby plní sklenicemi se slanými chuťovkami spíže vlastní rodiny i přátel. Z původní záliby se časem vyvinul větší projekt s e-shopem vhodných sklenic a doplňků k nakládání a unikátní kuchařka Nalož to, která se jako jediná věnuje nakládání sýrů, zeleniny a nejrůznějších specialit do sklenic.

Daniela pracuje jako produkční a dekor stylistka při focení, a tak se na vzniku kuchařky podílela od začátku do konce, všechna jídla sama připravila i nazdobila na focení, kterého se ujal její manžel – známý fotograf jídla a osobností David Turecký. Z jejich společné vášně pro nakládané dobroty se zrodila kuchařka plná lahůdek ve skle, kterými potěšíte sebe, své blízké i přátele a které především poslouží jako perfektní dárky pro všechny příležitosti.

A pokud byste se náhodou rozhodli s nakládáním na chvíli přestat, Daniela vám ukáže, jak kreativně lze prázdné sklenice využít.

Vydává Došel karamel s. r. o., kniha stojí 299 Kč, více na www.naloz-to.cz

 

Recept

Olomoucké tvarůžky a zrající sýry naložené v pivě  Foto:

Olomoucké tvarůžky a zrající sýry naložené v pivě

V leckteré domácnosti syrečky rozdělují partnery a mají zákaz vstupu do lednice. Vyřešte dilema pivních sýrů šalamounsky – zalijte je dalším pivem a zavřete do dobře...

Recept

Nakládaný ořechový sýr pikant  Foto:

Nakládaný ořechový sýr pikant

Máte-li chuť vyzkoušet něco nového a nejste ostřílení naložpáni nebo naložpaní, vydejte se na první cestu jedině s kravským sýrem. Není tak výrazný jako ovčí nebo kozí,...

Recept

Hanácká nálož s fazulou a čočkou  Foto:

Hanácká nálož s fazulou a čočkou

Haná je sýry provonělá. A proto nejni divu, že Nalož to v tomto kraji dost omamně nakládalo. Leč by si tato oblast primárně žádala jiného sýra, nebojte se zabrousit do...

Recept

Poctivě uleželé olomoucké tvarůžky s hlívou ústřičnou  Foto:

Poctivě uleželé olomoucké tvarůžky s hlívou ústřičnou

Nebojte se oslav ve velkém stylu, díky této netradiční variaci na olomoucké tvarůžky oslníte nejednoho hosta a navíc se nemusíte obávat, že by vám díky tomu dobře...

Videa

reklama

reklama