Mrkvové bramboráky s rukolou a  fetou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Mrkvové bramboráky s rukolou a fetou  Foto:
Mrkvové bramboráky s rukolou a fetou
Foto: Rychlé večeře pro školáky

Mandlová mouka je skvělou bezlepkovou alternativou k hladké mouce, stejně jako kokosová mouka. V tomto receptu můžete místo mrkve použít také nastrouhanou cuketu nebo brambory nebo jejich směs.

Těsto je možné připravit den předem, ale nejlepší je podávat bramboráky horké přímo z pánve. Jakmile jsou bramboráky v pánvi, nesnažte se urychlovat smažení. Potřebují čas, než se na nich udělá hnědá kůrka, jinak se budou rozpadat.

Článek

16 receptů na placky a placičky Foto:

16 receptů na placky a placičky

Proč máme tak rádi jídla, která se servírují v podobě placek či placiček? Je v tom jistě vzpomínka na dětství – pizza, lívance, bramboráky či karbanátky jsou oblíbená...
Suroviny
nahrubo nastrouhaná mrkev 500 g
velká, lehce rozšlehaná vejce 3 ks
mandlová mouka 125 g (3/4 hrnku)
nasekaná hladkolistá petržel 1/3 hrnku
česnek, nadrobno nasekaný 2 stroužky
sůl a čerstvě namletý pepř
máslo (nejlépe přepuštěné) na smažení
olivový olej 2 lžíce
sherry ocet 1 lžíce
šťáva z 1 limety
mletý kmín 1/2 lžičky
rukola zbavená tuhých stonků 155 g
rozdrobený sýr feta 250 g
dýňová nebo slunečnicová semínka 30 g
Postup
1

V míse smíchejte mrkev, vejce, mandlovou mouku, petrželku a česnek. Řádně osolte a opepřete.

2

Předehřejte troubu na 95 °C.

3

V nepřilnavé pánvi ohřejte na střední teplotu ½ lžíce másla. Z ¼ hrnku mrkvové směsi vytvarujte rukama hromádku, potom z ní opatrně udělejte 6 mm silnou placku. Nedělejte z bramboráku placku v pánvi, nebo se rozpadne. Rozdělte si bramboráky do tolika dávek, aby se vešly na pánev. Vložte bramboráky na pánev a pečte je zhruba 3 minuty po každé straně, dokud nebudou po obou stranách lehce opečené dohněda. Přendejte bramboráky na pečicí plech a udržujte je v teple v troubě, dokud nebudou připravené k podávání. Takto pokračujte, dokud nebudete mít hotové všechny bramboráky.

4

V míse smíchejte olivový olej, sherry ocet, šťávu z limetky a kmín. Směs osolte a opepřete. Přidejte rukolu a vše dobře promíchejte, aby byl každý lístek pěkně obalený. Přidejte fetu a dýňová semínka a celou směs jemně promíchejte.

5

Dejte bramboráky na talíře s rukolovým salátem. Ihned podávejte.

Mrkvové bramboráky s rukolou a fetou  Foto: Mrkvové bramboráky s rukolou a fetou; foto: Rychlé večeře pro školáky

Rychlé večeře: pro školáky

Rychlé večeře pro školáky Foto:

Kate McMillan

Tato kniha nabízí recepty na jednoduché, rychlé, přesto vynikající večeře pro kterýkoliv den v týdnu. Výběr receptů jistě potěší všechny věkové kategorie čtenářů.

Každý rodič dětí školou povinných ví, že všední dny jsou hektické a náročné. Sportovní tréninky, hodiny klavíru, domácí úkoly... Na připravení večeře často zbude jen pár minut. Tato kniha je řešením: více než 50 lahodných, výživných a zdravých receptů – a co víc, také, rychlých a snadných na přípravu.

Kate McMillan, profesionální kuchařka a matka tří dětí, ví přímo z první ruky, jak chaotické všední večery mohou být. A proto napsala tuto knihu, do které shromáždila tipy a triky pro jednoduché a zdravé večeře.

Na své si přijdou všichni: zastánci vegetariánského stravování i pořádného kusu masa... A dojde i na sladkou tečku :) Všechny pokrmy připravíte za pár minut, jsou zdravé a vašim dětem dodají potřebné vitamíny, minerály a živiny.

Vydalo nakladatelství Omega

Videa

reklama

reklama