Masové kuličky pečené v rajčatové omáčce

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Masové kuličky pečené v rajčatové omáčce Foto:
Masové kuličky pečené v rajčatové omáčce
Foto: Coolinářka

Masové koule s rajskou omáčkou jsou tradičním oblíbeným receptem. Ale když je společně upečete, jídlo dostane daleko větší šmrnc.

Suroviny
mleté maso (ideálně mix hovězího a vepřového) 400 g
bílý rohlík 1,5 ks
mléko 100 ml
čerstvá šalvěj
vejce 1 ks
krájená rajčata 1 konzerva
česnek 1 stroužek
sušené oregano
římský kmín
sůl
tučný sýr (např. gouda) 100 g
Postup
1

Nejprve nakrájejte bílé pečivo na kostičky a zalijte ho mlékem, aby se do něj vsáklo. Přidejte mleté maso, kvalitu nepodceňujte, to, které se prodává v supermarketech, obsahuje, mimo jiné, hodně tuku a hlavně vody a jídlo by se spíš dusilo než peklo. Do směsi dále rukou zamíchejte 1 vejce a asi 2 lžíce nakrájené čerstvé šalvěje (nebo jinou čerstvou bylinku, kterou máte rádi). Směs dosolte a opepřete a nechte ji odpočívat v pokojové teplotě během doby, kdy budete připravovat omáčku.

2

Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte ji do sklovata na trošce oleje, pak přidejte na plátky nakrájený česnek. Společně restujte asi 1 minutu. Nyní k cibuli a česneku vyklopte celou konzervu sekaných rajčat. Omáčku okořeňte lžící sušeného oregana a římského kmínu, solí a pepřem. Nechte ji na mírném ohni pod pokličkou vařit asi 5 minut. Můžete ji naředit trochou vody.

3

Mezitím nalijte do zapékací mísy nebo pánve vhodné na pečení trochu oleje. Mokrýma rukama tvořte z masové směsi kuličky a vyskládejte je vedle sebe. V troubě předehřáté na 180 stupňů předpečte masové kuličky, tak aby se na povrchu tzv. zatáhly, bude to trvat cca 15–20 minut. Nyní k masu přilijte omáčku a vše zakryjte alobalem nebo poklicí, dále pečte asi 10–15 minut. Nakonec povrch posypejte nastrouhaným tučným sýrem a dopékejte už odkryté, dokud se sýr neroztaví. Podávejte například s těstovinami.

Masové kuličky pečené v rajčatové omáčce Foto: Masové kuličky pečené v rajčatové omáčce, foto: Coolinářka

Coolinářka Foto: Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.

Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!

Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.

Videa

reklama

reklama