Makové mléko

Doba přípravy:
Makové mléko Foto:
Makové mléko
Foto: blog Tvoříme domov

Makové mléko je velice oblíbené – oproti všem ostatním je příjemně krémové, chuť je taková typicky česká a barva krásně bílá. Tohle "ne"mléko je nadupané vápníkem a je dobrým pomocníkem při překyselení organismu.

 

Chcete-li mléko vydatnější, navyšte poměr máku vůči vodě. Na 500 ml použijte 60–70 g máku a dál postupujte podle receptu.

Článek

16x vaříme a pečeme s mákem Foto:

16x vaříme a pečeme s mákem

Používání máku při pečení a vaření je ryze evropskou specialitou. A v našich končinách je mák skutečně velmi oblíbený. Koláče, bábovky, buchty... Možností, jak tato černá...
Suroviny
nemletý mák 50 g
voda 500 ml
javorový sirup 1 lžička
špetka soli
jemné plátýnko
vanilkový extrakt (volitelné) cca 1 lžička
Postup
1

Mák zalijte vodou a v lednici nechte odpočívat do druhého dne.

2

Neslévejte ani neproplachujte, ale přelijte namočený mák i s vodou do blenderu nebo výkonného mixéru, přidejte javorový sirup a sůl, plus eventuálně vanilkový extrakt.

3

Mixujte, dokud tekutina nezbělá a mák se nerozmixuje úplně maximálně s ohledem na výkon vašeho stroje. Černé kousíčky tam samozřejmě budou stále. Proces mixování v běžném blenderu/mixéru trvá zhruba minutu až dvě, když chcete být opravdu poctiví.

4

Cedník vystelte plátýnkem, přelijte do něj rozmixovanou směs a přeceďte tekutinu. Můžete si pomoci postupným vymačkáváním tekutiny z plátýnka, je to výrazně rychlejší.

5

Uchovejte v lednici, kde vydrží zhruba dva dny.

Makové mléko 2 Foto: Makové mléko; foto: blog Tvoříme domov

Tvoříme domov Foto:

Doma chutná nejlépe!

Blog Tvoříme domov vznikl z jednoho zásadního důvodu – abych se na mateřské nezbláznila. Jsem obyčejná holka s běžnými zájmy, která však pohlíží na jídlo jako na svátek. Mám úctu k surovinám, které nechci „zabít“ zbytečnými průmyslovými produkty. Moje recepty jsou proto velmi jednoduché, často jen ze základních surovin a vždy bez chemie.

Chci ukázat, že zdravé jídlo nebo jeho varianty nemusí být jen podivně vypadající hrouda na talíři. Zároveň však vím, že občas přijde den, kdy si prostě musíme dopřát nějaké bolestné (takové mám tak třikrát do týdne :). Z toho důvodu jsem si oblíbila dezerty nebo chcete-li sladkosti, které poskytnou vše, co naše nervy potřebují, aniž bychom z nich museli mít velké výčitky. Bílou mouku vždy doplním tou celozrnnou, bílý cukr nahrazuji třtinovým nebo jej nepoužiji vůbec a sladím třeba datlemi.

Můj pohled na jídlo je možná jiný, nicméně nijak extrémní. Prostě vyznávám zdravý rozum. Protože bez buřtu pečeného nad ohněm to v létě prostě nejde!

Videa

reklama

reklama