Lussekater

Doba přípravy:
Počet porcí: 12 ks
Lussekater Foto:
Lussekater
Foto: Kublanka.cz

Pečení těchto švédských bulek se údajně váže k velmi dávné historii. Jejich hlavním úkolem totiž bylo zahnat od obydlí zlé duchy a naopak přilákat síly dobra!

Suroviny
hladká mouka 500 g + na pomoučení
instantní droždí 7 g
špetka soli
plnotučné mléko 300 ml
změklé máslo 75 g
šafrán 1/2 g
vejce 1 ks + 1 ks na potření
rozinky 24 ks
Postup
1

Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku, kterou důkladně promícháme s cukrem krupicí, špetkou soli a instantním droždím.

2

V hmoždíři si utřeme šafrán na jemný prášek. V malém hrnci na mírném ohni zahřejeme mléko. Jakmile se z něho začne kouřit, přidáme šafránový prášek a změklé máslo. Promícháme, odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Jakmile je šafránové mléko vlažné, přimícháme k němu jedno prošlehané vejce.

3

Za postupného přilévání šafránové směsi k mouce, vypracujeme vláčné těsto, které se může jevit mírně lepivé. Jakmile se nám těsto odděluje od stran mísy, vyklopíme ho na mírně pomoučený vál a důkladně ho prohněteme. Měli bychom získat dokonale hladké a elastické těsto. Z vypracovaného těsta vytvarujeme kouli, dáme ji zpět do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií. Těsto necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).

4

Jakmile těsto zdvojnásobí velikost, vyklopíme ho na pomoučený vál, důkladně ho prohněteme a rozdělíme na 12 stejných kousků. Z každého kousku vyválíme váleček o délce zhruba 30 cm, ze kterého vytvarujeme charakteristický S-tvar.

5

Bulky pokládáme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem, který zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Vykynuté bulky potřeme prošlehaným vejcem a do středu každé spirály dáme rozinku. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (15–20 minut). Necháme vychladnout na mřížce.

Lussekater 2 Foto:

Lussekater 3 Foto:

Lussekater 4 Foto:

Lussekater 5 Foto:

Lussekater; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama