Květinová Pavlova

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 dort
Květinová pavlova Foto:
Květinová pavlova
Foto: David Turecký / Květinová kuchařka

Sněhové pusinky zdobené něžnými květy jsou ideálním receptem pro ty, kteří s jedlými květy v kuchyni teprve začínají. Praktičtější jsou malé pusinky, které nemusíte porcovat, ale větší dort je zase nesmírně efektní a hodí se i pro slavnostní události.

Suroviny
bílek 4 ks
jablečný ocet 1 lžíce
sůl 1 špetka
kukuřičný škrob 1 lžíce
šlehačka 500 ml
čerstvé jahody 500 g
máta 1 svazeček
růžové květy 1 hrst
Postup
1

Oddělte bílky od žloutků a nechte je alespoň hodinu stát v teple, aby získaly pokojovou teplotu. Žloutky naopak odložte do lednice a použijte je do jiného receptu. Bílky by měly mít pokojovou teplotu. Začněte předehřívat troubu na 130 °C. Ušlehejte bílky s octem a špetkou soli dotuha. Měl by tvořit pevné špičky a na řezu držet tvar. Přisypte krystalový cukr a dále šlehejte, až bude sníh hladký, vláčný a pevný (na metličce bude tvořit znatelnou dlouhou špičku). Kukuřičný škrob promíchejte s práškovým cukrem a stěrkou opatrně spojte se sněhem.

2

Plech vyložte pečicím papírem. Cukrářským sáčkem na něj nastříkejte košíčky nebo jeden velký dort. Nejdřív vytvořte na papíru základní kolo a pak přidejte zvýšený okraj, aby se dortíčky dobře plnily šlehačkou.

3

Pečte půl hodiny ve vyhřáté troubě, pak stáhněte teplotu na 90 °C a dosoušejte další hodinu. Povrch těsta by měl zrůžovět, vnitřek košíčku přitom zůstane vláčný.

4

Košíčky můžete péct s předstihem až tří dnů. V takovém případě je skladujte na suchém místě. Těsně před podáváním ušlehejte šlehačku, jahody nakrájejte na kousky, lístky máty natrhejte nadrobno. V misce smíchejte jahody s mátou. Plňte košíčky šlehačkou, na ni aranžujte jahody s lístky máty a nakonec zdobte okvětními plátky růží. Podávejte ihned.

Květinová pavlova Foto:

Květinová Pavlova, foto: David Turecký / Květinová kuchařka

Květinová kuchařka – jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

Květinová kuchařka Foto:

Jana Vlková

Objevte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.

Sběr květů bude díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem.

Kniha Jany Vlkové vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů, zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

Foto receptů: David Turecký, Ilustrace herbáře: Pavla Dvorská

Nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz za 449 Kč

Videa

reklama

reklama