Květákový "smažák"

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–3
Květákový "smažák"  Foto:
Květákový "smažák"
Foto: kuchařka Jíme zdravě II.

Smažák patří v Čechách mezi velmi oblíbená jídla. Nepatří ale zrovna mezi nejzdravější pokrmy, a pokud si ho chcete dopřát častěji než párkrát do roka, zkuste tuhle odlehčenou verzi, která chutná skvěle a je přitom mnohem stravitelnější.

Článek

Pečený květák s balzamikem a parmezánem  Foto:

24 receptů s oblíbeným květákem

Nedávno to byla brokolice, tentokrát květák – ten bývá mezi strávníky oblíbenější. Vybrali jsme pro vás recepty, díky kterým si ho oblíbíte ještě víc! :)
Suroviny
vejce 1 ks
špetka soli
sušená bazalka 1 lžička
strouhaný parmazán 60 g
Postup
1

Květák očistěte, nastrouhejte a dejte do misky. Misku dejte na cca 4 minuty do mikrovlnky, abyste květák vysušili. Po 4 minutách květák promíchejte vidličkou a vraťte do mikrovlnky na dalších 7 minut.

2

Květák nechte vychladnout a poté smíchejte s vejcem, solí, bazalkou a parmazánem. Z těsta vytvarujte na plechu vyloženým pečicím papírem 4 stejné čtverce a dejte péct do předehřáté trouby na 20 minut.

3

Plech vyjměte a na 2 čtverce dejte na plátky nakrájenou mozzarellu a přiklopte zbylými dvěma. Dejte znovu zapéct na cca 5 minut. Hotový smažák podávejte například s bramborovou kaší.

Květákový "smažák"  Foto: Květákový "smažák" , Foto: kuchařka Jíme zdravě II.

Jíme zdravě s Fitrecepty II.

Jíme zdravě II. Foto:

Je to jen pár měsíců, co trojice studentů Petr Novák, Barbora Kravková a Barbora Hlubučková uvedli na trh svoji kuchařku zdravých receptů, a již tu máme druhý díl. Stejně jednoduché, lákavé a přitom vymazlenější. Taková je kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty II. Na pultech knihkupectví se objeví 10. listopadu za cenu 399 korun. A co nového v ní najdete?

Členění kategorií je hodně podobné. Najdete tu opět Snídaně a svačiny, Polévky, Obědy a večeře, Pomazánky a nově Zdravé mlsání, Nápoje a saláty – a taky Vánoční laskominy. Autoři vyslyšeli přání fanoušků a přidali víc slaných snídaní a dobrot a také víc receptů s masem. Celkem jde o 123 lahodných receptů.

“I tentokrát jsme recepty vymýšleli tak, aby byly zdravé a jednoduché na přípravu. Těšte se na větší rozmanitost ingrediencí a postupů. I když jsme byli trošku odvážnější, pořád jsme dbali na to, aby byly suroviny dobře dostupné a postupy zvládl každý. Všechna jídla, která uvidíte na obrázcích, jsme přitom připravovali a fotili v normální kuchyni s běžným vybavením. A když jsme to zvládli my, zvládnete to taky!” připomíná za všechny tři autory hlavní devízu studentské kuchařky Petr Novák.

Videa

reklama

reklama