Květákový burger

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Květákový burger  Foto:
Květákový burger
Foto: Johana Pošová

Hamburgery jsou prostě v módě. Ty domácí jsou plné dobrých surovin a získávají tak post zdravého fast foodu. A což teprve ty zeleninové!

Suroviny
malý květák rozdělený na růžičky 1 ks (200 g)
konzervované bílé fazole, scezené 140 g
čerstvá strouhanka na zahuštění
vyzrálý sýr typu čedar nebo kaškaval 140 g
hladkolistá petržel, nakrájená 2 lžíce
nastrouhaný muškátový oříšek
kůra z 1 citronu
opražené nasekané lískové oříšky 1 lžíce
sůl a pepř
bílek 1 ks
rostlinný olej 2 lžíce
listy salátu
nakrájené rajče
hamburgerové žemle
Cibulové čatní:
máslo 50 g
červená cibule, nakrájená na tenké plátky 4 ks
červený vinný ocet 150 ml
rozinky, nadrobno nakrájené 2 lžíce
vláčný přírodní cukr 2 lžíce
Postup
1

Květákové růžičky vařte v páře doměkka asi 8 minut. Nechte je vychladnout a mezitím si připravte čatní.

2

Nakrájenou cibuli vsypte do kastrolu na rozehřáté máslo a trochu osolte. Smažte asi 20 minut, až cibule zvláční a začne karamelizovat. Přidejte zbylé přísady a dochuťte.

3

Fazole nahrubo rozmixujte, přidejte k nim květák a znovu rozmixujte, ale nemixujte příliš, směs by byla matlavá. V misce promíchejte s částí strouhanky, polovinou nastrouhaného čedaru, petrželkou, muškátem, citronovou kůrou a oříšky. Osolte, opepřete, vytvarujte placičky (bude jich asi 6).

4

Bílek lehce prošlehejte v misce, do druhé si dejte zbylou strouhanku. Placičky potírejte bílkem, obalte ve strouhance a smažte na středním plameni na rozehřátém oleji dozlatova, asi 4 minuty z každé strany. Navrch položte plátky zbylého čedaru a nechte je trochu natavit.

5

Hamburgery vložte do listů salátu spolu s kolečkem rajčete a podávejte s cibulovým čatní. Můžete je samozřejmě podávat i v hamburgerových žemlích nebo s nasucho opečeným pečivem.

Květákový burger  Foto:

Květákový burger, foto: Johana Pošová

Další skvělé a neobvyklé recepty z květáku najdete v podzimním časopise Prima FRESH:

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...
Videa

reklama

reklama