Kuskus s granátovým jablkem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuskus s granátovým jablkem  Foto:
Kuskus s granátovým jablkem
Foto: Když vaří múzy

"Možná to napoprvé zní složitě, ale salát je opravdu hotový v cuku letu. Já osobně bych ho mohla jíst po metrácích jen tak, bez ničeho, ale s grilovaným lososem, který je také hned hotový, je to opět rychlý a vynikající (třeba i nedělní) oběd." Dagmar Pecková

Suroviny
instantní kuskus 250 g
sůl
červená cibule 1 ks
piniové oříšky 50 g
menší salátová okurka 1 ks
med 1 lžička
bílý balzamikový ocet 2-3 lžíce
čerstvá máta 2 snítky
čerstvě namletý pepř
špetka mleté skořice
Postup
1

Kuskus zalijte 300 ml vroucí osolené vody a nechte odstát 5 minut. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte červenou cibuli, z půlky granátového jablka vyklepejte jádra, okurku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Piniové oříšky nasucho opražte na pánvi.

2

2 lžíce oleje rozehřejte na pánvičce, osmažte cibuli, přimíchejte med, přilejte ocet, odstavte z vařiče a nechte částečně vychladnout.

3

Do kuskusu (pozor, všechna voda se musí vstřebat) dobře zamíchejte 2 lžíce oleje. Kuskus by se neměl lepit a měl by mít „vzdušnou“ strukturu. Potom přimíchejte zbylé ingredience – zkaramelizovanou cibuli, nadrobno nasekanou mátu, opražené piniové oříšky, okurku a granátové jablko. Salát dochuťte solí, pepřem a špetkou skořice.

Prima tip: Druhou půlku granátového jablka, které prý udržuje mládí, si můžete později sníst „jen tak“ nebo přidat do müsli či šampaňského.

Kuskus s granátovým jablkem  Foto:

Kuskus s granátovým jablkem, foto: Když vaří múzy

KDYŽ VAŘÍ MÚZY

Když vaří múzy Foto:

Jitka Novotná

Na čem si pochutná operní diva? Vymění někdy dirigent taktovku za vařečku? Kdo je vyhlášený labužník? Radek Baborák, Jiří Bělohlávek, Kateřina Englichová, Marie Fajtová, Jitka Hosprová, Simona Houda Šaturová, Jakub Hrůša, Marko Ivanović, Roman Janál, Ondrej Lenárd, Štefan Margita, Dagmar Pecková, Libor Pešek, Leoš Svárovský, Magdalena Švecová, Ivan Ženatý o jídle a vaření.

Hlavním tématem je vaření, ale nahlédneme také pod pokličku soukromého života umělců. Objevíme, že vztah k jídlu až překvapivě koresponduje s jejich charaktery a s přístupem k hudbě a životu jako takovému. Z obdivovaných postav pódia se nad prostřeným stolem stávají bytosti sympaticky blízké. Autorkou fotografií pokrmů je Alena Hrbková, patřící ke špičkovým fotografům jídla.

Videa

reklama

reklama