Kuřecí stehna se zeleninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuřecí stehna se zeleninou Foto:
Kuřecí stehna se zeleninou
Foto: archiv Gurmet

Lehká jarní zelenina a jemné kuřecí maso je skvělá kombinace, na které si jistě pochutnají všichni. A zkuste jako přílohu rýži s quinoou.

Suroviny
jarní cibulka 4 ks
menší mrkev 2 ks
česnek 4 stroužky
řapíkatý celer 2 stonky
bio citron 1/2 ks
olivový olej 2 lžíce
kuřecí stehno 4 ks
suché bílé víno 200 ml
krystalový cukr 1 lžička
čerstvé lístečky oregana 1 lžíce
sůl
Postup
1

Cibulky a mrkve očistěte a rozkrojte podélně na poloviny. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na plátky. Celerové řapíky opláchněte a nakrájejte na kousky dlouhé asi 6 cm. Citron omyjte a polovinu nakrájejte na tenká kolečka.

2

Na pánvi rozpalte olej a osmažte na něm osolená kuřecí stehna po obou stranách do červena. Poté je přendejte na nahřátý talíř a nechte v teple.

3

Do pánve s výpekem přidejte cibuli, česnek, mrkev, celer a plátky citronu. Osolte, opepřete a za stálého míchání vše pomalu smažte 5 minut. Do pánve se zeleninou vraťte kuřecí stehna, podlijte je vínem a přiveďte k varu. Po několika minutách přilijte hrnek teplé vody, pánev přiklopte pokličkou a vše duste na středním ohni do měkka, asi 35 minut.

4

Do omáčky vsypte cukr a oregano, podlijte 100 ml horké vody a duste ještě 5–10 minut. Podávejte s pečivem nebo vařenou rýží promíchanou s jemně nasekanou petrželkou.

5

Prima tip: 2 díly rýže uvařte společně s 1 dílem quinoy (merlíku chilského). Směs je chuťově výraznější a chutná po oříšcích. Pokud použijete citron s chemicky ošetřenou kůrou, raději svrchní vrstvu oloupejte a teprve pak ho nakrájejte na kolečka.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

 

Další recepty na lahodné kuřátko:

Recept

Kuřecí prsa s brynzou, fazolkami a slaninou Foto: moje láska

Kuřecí prsa s brynzou, fazolkami a slaninou

Kuřecí maso je u nás velmi oblíbené. Vyzkoušejte variantu s brynzou. Jako přílohu přidejte zelené fazolky a máte báječné jídlo, na kterém si všichni pochutnají.

Recept

Pečené kuře s lepivou kůrčičkou Foto: isifa.com

Pečené kuře s lepivou kůrčičkou

Chuť pečeného kuřete se výrazně promění podle toho, čím ho před vařením potřete. Můžete směle experimentovat, místo chutney zkuste použít třeba sladkokyselou chilli omáčku ...

Recept

Kuře s nádivkou s mandlemi Foto: isifa.com

Pečené kuře s mandlovou nádivkou

Tohle může být klasické kuře na neděli, na které budou vaše děti v dospělosti vzpomínat... Ale s klidným srdcem ho můžete udělat i pro slavnostní příležitost.

Recept

Kuře se šampaňským  Foto: isifa.com

Pečené kuře se šampaňským

Šťavnaté pečené kuře je oblíbeným nedělním obědem. Tentokrát zkuste malou změnu a podlijte ho šampaňským. Překvapivá surovina dodá pečínce originální chuť.

Videa

reklama

reklama