Kokosový beránek

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 beránek
Kokosový beránek  Foto:
Kokosový beránek
Foto: Dnes napeču!

Jehňátko bývalo tradiční součástí velikonočního stolu. Po čtyřicetidenním půstu si lidé konečně dopřáli maso. V chudších rodinách se pekl beránek alespoň symbolický – ze sladkého těsta. A zdomácněl natolik, že se stal symbolem jarních svátků.

Suroviny
Těsto:
máslo 200 g + na vymazání formy
vanilkový cukr 1 sáček
vejce 3 ks
měkký polotučný tvaroh 250 g
mléko 100 ml
polohrubá mouka 250 g + na vysypání formy
kypřicí prášek 1/2 sáčku
Dokončení:
máslo 50 g
strouhaný kokos na obalení 100 g
rozinky na oči 2 ks
Postup
1

Troubu předehřejte na 160 °C. Změklé máslo nakrájejte do mísy a utřete s oběma cukry a vejci do husté pěny. Tvaroh rozřeďte mlékem, přidejte k pěně, promíchejte a postupně zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem.

2

Formu na beránka vymažte máslem, vysypte moukou a naplňte těstem. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut. Vyjměte, nechte ho mírně zchladnout ve formě, vyklopte a nechte zcela vychladnout.

3

Změklé máslo utřete s cukrem do pěny. Natřete ji na zcela zchladlého beránka po celém povrchu a důkladně obalte či posypte kokosem. Oči vytvořte z rozinek.

PRIMA TIP: Na oči můžete použít nejen rozinky, ale i mandle či dýňová semínka. Nejlépe je přilepíte kapkou rozehřáté čokolády. Místo kokosem můžete beránka posypat mletými lískovými oříšky, mandlemi či vlašskými ořechy.

Kokosový beránek  Foto: Kokosový beránek; foto: Dnes napeču!

Dnes napeču! Foto:

Dnes napeču!

Pavlína Berzsiová

Více než 200 receptů na moučníky z trouby

Cukrářka, kterou možná znáte z knihy Dnes nepeču! plné nepečených dobrot, tentokrát pro změnu radí zapnout troubu a upéct rodině či přátelům něco skutečně chutného. Příležitostí, kdy si vychutnat vynikající koláče, buchty, koblížky, dorty, rolády, sušenky, tyčinky i brownies, je spousta. Kromě toho pro vás Pavlína vybrala recepty ze sešitu své babičky, prozradí vám, co peče na Velikonoce a Vánoce, co radí kamarádkám, které nemají moc času, nebo co zkouší nového. Kniha je plná lákavých fotografií, přehledných receptů, rad, jak co nepokazit nebo napravit, a obměn, které vás jistě povzbudí k experimentům s novými chutěmi i tvary moučníků.

Videa

reklama

reklama