Kari ze zelené zeleniny podle Kamu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kari ze zelené zeleniny podle Kamu  Foto:
Kari ze zelené zeleniny podle Kamu
Foto: Marie Bartošová / Nejbarevnější kuchařka

Zelená zelenina? A jaká by asi měla být? Barevná?! Tak na tu protentokrát zapomeňte a nakupte jen tu zelenou, která je na jaře v nejlepší kondici a jídlu předá svěží chuť a báječnou křupavost. Tohle zelené kari je tak lehké a šťavnaté, že si na rýži ani nevzpomenete.

Článek

Zeleninové kari z Keraly, © 2012 Jamie Oliver Enterprises Limited Foto:

21x kari v hlavní roli

Sbíhají se vám sliny jen při pouhém pohledu na misku voňavého kari? Tak dnes je váš šťastný den, připravili jsme výběr těch nejlepších receptů!
Suroviny
mladá zelená zelenina (cuketa, hráškové lusky, fazolky, chřest, brokolice...) asi 800 g
rostlinný olej 2 lžíce
zelená kari pasta 1 lžíce
kokosové mléko 400 ml
rybí omáčka podle chuti 2–4 lžíce
med 1 lžíce
šťáva z 1/2 limety na dochucení
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Zeleninu očistěte a pokrájejte na stejně velké kusy. Ve větší hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olej, vsypte zeleninu a zprudka ji opečte ze všech stran. Zhruba po 5 minutách (čas záleží na velikosti kousků) ji vyjměte na talíř a v prázdné pánvi či hrnci orestujte kari pastu, až se rozvoní. Pokud používáte kupovanou pastu, podlijte ji 1 lžičkou oleje, domácí můžete opéct nasucho.

2

Voňavou pastu zalijte kokosovým mlékem a povařte 5 minut. Přilijte rybí omáčku a med, promíchejte a vařte zhruba 2 minuty. Vsypte opečenou zeleninu a povařte zhruba ještě 5 minut. Pozor, ať zeleninu nerozvaříte, měla by zůstat křupavá. Dochuťte limetovou šťávou, případně solí (rybí omáčka dodá jídlu slanost) a pepřem.

Kari ze zelené zeleniny podle Kamu  Foto: Kari ze zelené zeleniny podle Kamu; foto: Marie Bartošová / Nejbarevnější kuchařka

Nejbarevnější kuchařka

Nejbarevnější kuchařka Foto:

Kamila KAMU Rundusová

Nejbarevnější kuchařka je určena všem, kteří milují jídlo, život, cestování a hledání nových pestrých chutí a vůní. Všem, kteří rádi objevují barevné světové kultury skrze jídlo, baví je příběhy a nebojí se experimentovat. Je to knížka plná tradičních receptů, které jsem získala při svých cestách od kuchařek, kuchařů a hospodyněk z celého světa a které jsou upraveny tak, aby se daly uvařit v českých podmínkách a přitom neztratily na své chuti. Naopak. Všechna jídla hýří barvami, výraznými chutěmi a láskou. Konečně jsou ta nejoblíbenější jídla nejbarevnějších zemí světa pohromadě v jedné knize a vy je můžete doma bez sebemenšího strachu uvařit. Protože v jednoduchosti je síla a fantazii se meze nekladou.

Objevte to nejlepší z vietnamské, čínské, korejské, japonské, peruánské či mexické kuchyně společně s mými vybranými autorskými recepty a nechte se inspirovat. Nejbarevnější kuchařka je jednoduše pro všechny, co mají rádi pestrost a barvy v srdci, životě i na talíři.

Videa

reklama

reklama