Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou Foto:
Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou
Foto: archiv Prima

Mezi typická velikonoční jídla rozhodně patří jehněčí. Vyzkoušejte úpravu tohoto skvělého masa podle Zdeňka Pohlreicha – s bylinkovou krustou.

Všechny recepty z 18. dílu s tématem VELIKONOCE najdete ve speciálu Teď vaří šéf!, kde nechybějí ani další informace z natáčení, bonusová videa a další "laskominy".

Suroviny
jehněčí hřbet
červené víno 1 dl
vývar 1 dl
rozmarýn
tymián
sůl
Na přílohu:
brambory
česnek 1 stroužek
Postup
1

Nejdříve si připravte krustu: petržel, mátu a rozmarýn nasekejte, přikrájejte k nim změklé máslo a smíchejte dohromady. Přisypte strouhanku, osolte a prohněťte. Hotovou směs na krustu zabalte do potravinové fólie, vypracujte váleček a dejte vychladit do ledničky.

2

Jehněčí hřbet očistěte od šlach, osolte a opepřete.

3

Na pánvi rozehřejte olej a opečte na něm hřbet. Nejdříve z té strany, kde je tuk, pak i z druhé strany. Ke hřbetu přidejte ještě okrájené šlachy, aby pustily šťávu. Nakonec přisypte čerstvý tymián.

4

Jakmile hřbet začne pouštět šťávu, přesuňte pánev do trouby a nechte při 175 stupních dopéct.

5

Po 10 minutách vyndejte maso z trouby, potřete ho hořčicí a navrch dejte vychlazenou krustu. Nechte zapéct v grilu na 200 stupňů.

6

Mezitím si připravte přílohu: brambory uvařte ve slupce, pak nakrájejte na kolečka a orestujte na oleji. Přidejte kousek másla a jeden rozmáčknutý stroužek česneku.

7

Jehněčí vyndejte z trouby, přendejte na talíř, přikryjte alobalem a nechte chvíli odpočívat.

8

Tuk z pánve odlijte stranou, na pánvi nechte výpek, zalijte ho asi 1 dcl červeného vína a nechte odpařit. Pak přilijte vývar, osolte, opepřete a přeceďte.

9

Na talíř nandejte orestované brambory, nakrájený jehněčí hřbet a zalijte šťávou.

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou Foto:

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou Foto:

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou Foto:

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou, foto: archiv Prima

Videa

reklama

reklama