Jahodový dort

Doba přípravy:
Jahodový dort Foto:
Jahodový dort
Foto: Pradobroty.cz

Korpus není klasický piškot, ale obsahuje i mléčnou část a je díky tomu hutnější a méně suchý, takže by se dal teoreticky promazat jen marmeládou. S krémem nás ale baví o něco víc! ;)

Článek

Jahodový raw cheesecake  Foto:

25 nápadů, jak proměnit sladké jahody v neodolatelné dobroty

Kdo by nemiloval sladké jahody? Každý rok trpělivě čekáme, až se pole začervenají a my si můžeme vychutnat na slunci dozrálé české jahody. Jsou neskutečně lahodné samy o...

Suroviny
Korpus:
vejce 3 ks (velká) nebo 4 ks (malá)
máslo 50 g
mléko 180 ml
vanilkový extrakt 2 lžičky
špetka soli
prášek do pečiva 2 lžičky
Jahodový džem:
jahody (i mražené) 500 g
cukr 2 lžíce (případně víc)
citronová šťáva 1 lžíce
voda 2 lžíce
sypká želatina 2 lžičky
Krém:
tvaroh 750 g
cukr 120 g
vanilkový extrakt 1 lžička
Kompletace:
hezké čerstvé jahody 200 g
Postup
1

Korpus: Troubu rozpalte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).

2

Formu na dort o průměru 21 cm připravte následujícím způsobem: dno vyložte pečicím papírem, připněte obruč a boky nechte neupravené – korpus se na boky přichytí a díky tomu budou pak boky rovné a ne do kuželu.

3

Do mísy rozklepněte celá vejce a nechte je šlehat na plný výkon, dokud nebude směs světlá a objem se minimálně nezdvojnásobí. Trvá to několik minut (kolem 5). Potom přisypte cukr a znovu šlehejte několik minut.

4

Mezitím ohřejte mléko, aby bylo teplé. Máslo rozpusťte a nalijte do mléka. Přidejte i vanilkový extrakt.

5

V čisté misce smíchejte hladkou mouku, špetku soli a prášek do pečiva.

6

Mixér, který šlehá vejce, ztlumte na minimum a do vajec přidejte sypkou moučnou směs a na nízké otáčky promíchejte, dokud se obě složky zcela nespojí (netrvá to dlouho, pozor aby se směs nepřešlehala). Pak stejným způsobem přidejte i mléčnou směs.

7

Těsto hned nalijte do připravené formy a dejte péct do rozpálené trouby na 40–50 minut. Upečený korpus poznáte tak, že pokud do středu zapíchnete špejli, po vyndání je suchá, obalená několika drobečky. Pozor, aby se korpus nepřepekl a nebyl suchý.

8

Formu s dortem po upečení vyndejte na mřížku a nechte vychladnout. Poté odřízněte nožem boky od formy, sundejte obruč, otočte vzhůru nohama (tím se zatíží vypouklý vršek a dost se srovná), sejměte dno a nechte zcela vychladnout (klidně do druhého dne).

9

Jahodový džem: Džem si připravte asi 2 hodiny před kompletací dortu. Jahody vložte do kastrůlku, přidejte cukr a citronovou šťávu a svařte. Směs rozmixujte a vařte dál, dokud se objem nezredukuje asi o polovinu.

10

Do misky vložte studenou vodu, přisypte želatinu a nechte 5 minut bobtnat. Jahody sundejte ze sporáku a zamíchejte do nich nabobtnalou želatinu.

11

Džem nechte zchladnout a kontrolujte, zda začíná želírovat. Když začíná, je čas ho použít a dokompletovat dort. Pokud džem zbyde (nejspíš ano), uchovávejte ho v lednici.

12

Krém: Všechny ingredience vložte do mísy a kvalitně prošlehejte.

Kompletace dortu

1. Korpus seřízněte do roviny (pokud je to potřeba) a následně dvakrát prořízněte. Spodní plát položte na servírovací tác, pomažte krémem, pokapejte částí džemu (z fotky je zřejmé, že jsem to dělala opačně – nejdřív marmeládu a pak krém, ale věřte, že je s tím víc práce, protože se džem klouže a promíchává s krémem a hůř se s tím pracuje, takže to raději udělejte, jak píšu výše). Položte druhý plát, postup s krémem a džemem opakujte.

2. Poslední plát položte na dort, pomažte vršek a boky dortu krémem (část si nechte na finální zdobení) a zahlaďte.

3. Kraje dortu polijte džemem a nechte vždy malý pramínek stéct po boku (džem by měl být polotekutý – aby stekl bo bocích, ale zároveň se alespoň částečně udržel nahoře na dortu).

4. Zbytek krému můžete obarvit trochou džemu. Vložte ho do zdobicího sáčku s libovolnou špičkou a na kraje dortu nastříkejte těsně před marmeládu "bobečky" krému tak, aby se dotýkaly jeden druhého. Vznikne plůtek z krému a do středu naneste asi 0,3 cm vysokou vrstvu džemu a zahlaďte.

5. Jahody omyjte, rozpulte, zlehka pocukrujte a naaranžujte do připraveného džemu po celém středu dortu. Ten pak nechte vychladit a rozležet alespoň 6 hodin.

Jahodový dort 2 Foto: Jahodový dort; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

 

Videa

reklama

reklama