Italský koláč se špenátem

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Italský koláč se špenátem  Foto:
Italský koláč se špenátem
Foto: L. A. CREATIVE FOOD

Velikonoce jsou ztělesněním nejhezčího období roku. Sluší se je tedy oslavit i zajímavými jídly! Neměla by v nich chybět vajíčka zářící jako jarní slunce a také hodně zeleně. Přesně jako v tomto skvělém koláči...

Suroviny
cibule 1 ks
máslo 1 lžíce
česnek 1 stroužek
mražený listový špenát, spařený vroucí vodou 800 g
zakysaná smetana (15%) 180 g
sýr typu pecorino 200 g
balení slaného křehkého těsta (po 270 g) 2 ks
strouhanka 4 lžíce
natvrdo uvařená vejce 3 ks
rozšlehané vejce na potření 1 ks
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte na másle a přidejte nakrájený česnek. Vsypte spařený a okapaný špenát a nechte krátce povařit, jen aby zavadl. Vmíchejte smetanu a navrch nastrouhejte sýr. Dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.

2

Troubu předehřejte na 200 °C. Rozválejte jednu dávku těsta a vyložte jím dno stěny otevírací koláčové formy o průměru 25 cm. Vidličkou propíchejte dno a rovnoměrně posypte strouhankou.

3

Do formy dejte špenátovou náplň a vmáčkněte do ní uvařená oloupaná vajíčka. Vnitřní stranu těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a přiklopte pokličkou z druhé části těsta, do které jste uprostřed vykrojili asi 2cm otvor. Okraje důkladně spojte, povrch koláče případně ozdobte vykrájenými kousky ze zbylého těsta, vše potřete vajíčkem a koláč pečte asi 30 až 40 minut dozlatova.

Italský koláč se špenátem  Foto:

Italský koláč se špenátem, foto L. A. CREATIVE FOOD

Další originální i tradiční velikonoční recepty z domova i ze světa najdete v jarním časopise Prima FRESH, který je v prodeji od 11. března:

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jaro se nezadržitelně blíží a všichni milovníci jídla nedočkavě vyhlížejí úrodu čerstvých dobrot. Nejinak je tomu u nás v redakci, proto jsme pro vás připravili nové číslo...
Videa

reklama

reklama