Germknödel

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Germknödel Foto:
Germknödel
Foto: Kublanka.cz

Germknödel, to je typický rakouský pokrm. Jedná se vlastně o velké kynuté knedlíky, plněné povidly a zalité vanilkovou omáčkou a posypané mákem.

Suroviny
Knedlíky:
čerstvé droždí 15 g
vlažné mléko 100 ml
máslo 25 g
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
švestková povidla 4–8 lžiček
K podávání:
cukr moučka 3 lžíce
mletý mák 3 lžíce
rozpuštěné máslo 4 lžíce
Nebo:
vanilkový lusk 1–2 ks
šlehačka 500 ml
Postup
1

V malé misce rozmíchejte ve vlažném mléce droždí spolu s cukrem krupicí a nechte zhruba 10 minut odstát. Jakmile se na drožďové směsi začne tvořit pěna, přimíchejte ke směsi vychladlé rozpuštěné máslo a promíchejte.

2

Do mísy prosejte polohrubou mouku, přidejte špetku soli, vejce a tekutou směs droždí a másla. Vypracujte hladké těsto, které se při hnětení odlepuje od stěn mísy (3–5 minut). Misku s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).

3

Vykynuté těsto prohněťte na slabě pomoučeném vále a rozdělte ho na 4 stejně velké části, ze kterých vytvarujte placičky. Do středu každé placičky dejte 1–2 lžičky povidel, vytvarujte knedlíky, které důkladně uzavřete.

4

Každý knedlík položte na kousek pečicího papíru a nechte je kynout 10 minut přikryté kuchyňskou utěrkou.

5

Knedlíky vařte 18 minut v páře. Na pařák je rozmístěte v dostatečných rozestupech, protože knedlíky při vaření nabydou na objemu. Knedlíky umisťujte na pařák včetně pečicího papíru.

6

Mezitím, co se vám vaří knedlíky, smíchejte 3 lžíce cukru moučky se 3 lžícemi mletého máku.

7

Po uvaření knedlíky polijte rozpuštěným máslem a posypejte je mletým mákem s moučkovým cukrem.

8

Vanilková omáčka: místo rozpuštěného másla lze samozřejmě použít klasickou vanilkovou omáčku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože vyškrábejte semínka, která přidejte spolu i s luskem do středně velkého hrnce se šlehačkou. Do hrnce přidejte cukr krupici a za stálého míchání pomalu ohřívejte. Jakmile šlehačka začne vřít, ihned stáhněte z ohně a vanilkový lusk nechte 5 minut vyluhovat. Poté ho ze šlehačky odstraňte.

9

Ve větší misce (nejlépe nerezové) si vidličkou prošlehejte žloutky, ke kterým za stálého míchání velmi pomalu přilévejte horkou šlehačku (nikoliv vroucí). Směs šlehačky a žloutků přeceďte přes cedník zpět do hrnce a vraťte na oheň. Za stálého míchání pomalu zahřívejte do zhoustnutí (nesmí vřít), ihned stáhněte z ohně a okamžitě podávejte.

Germknödel Foto:

Germknödel, foto: Kublanka

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama