Frgále

Doba přípravy:
Počet porcí: 2 koláče
Frgále Foto:
Frgále
Foto: Jezte česky

Říká se jim také valašské vdolky. Náplň může být maková, tvarohová nebo třeba haferová čili borůvková. Každá hospodyně má své malé triky, jak je udělat dokonale.

Jeden z nich pochází od maminky mé kamarádky Lenky Senohrábkové z Valašského Meziříčí: „Necháš frgály pořádně vychladnout, pak rozpustíš máslo a brkem je potřeš. Kdybys je potírala teplé, máslo se vsaje dovnitř a nevytvoří tu krásnou polevu."

Suroviny
máslo 60 g
mléko 120 ml
čerstvé droždí 20 g
sůl 1 špetka
rum 2 lžíce
máslo na rozpuštění 4 lžíce
sušené hrušky 250 g
vanilkový cukr 1 sáček
badyán 1 špetka
na špičku nože skořice
citronová šťáva 1 lžíce
smetana 2 lžíce
Na drobenku:
máslo 75 g
Postup
1

Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.

2

Mezitím utřeme zbylý cukr s máslem a žloutky.

3

Když se na kvásku začnou dělat bubliny, přidáme k němu utřenou směs, potom zbylé vlažné mléko. Promícháme a pak přisypeme mouku s vmíchanou solí. Důkladně vypracujeme těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

4

Hruškové křížaly vložíme do vody a uvaříme je doměkka s badyánem a skořicí.

5

Když těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem, rozdělíme je na dva bochánky a necháme ještě 20 minut kynout.

6

Z uvařených křížal slijeme vodu, rozemeleme je v mlýnku na maso a přidáme k nim smetanu, vanilkový cukr a trochu citronové šťávy. Necháme vychladnout.

7

Troubu rozehřejeme na 170 °C.

8

Bochánky rozválíme úplně dotenka a tato kola přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vychladlou náplní až do okrajů. Posypeme drobenkou. Dáme péct na 30–40 minut. Hotové frgále necháme na mřížce vychladnout, potom pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Frgále Foto:

Frgále                                                                                                                  Foto: Jezte česky

JJezte českyEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni

Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Vydalo nakladatelství Smart Press

Videa

reklama

reklama