Losos
- filet z lososa 4 ks (po cca 180 g)
- česnek 1–2 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- dijonská hořčice
- citronová šťáva 2 lžíce
- med 1 lžíce
- pistácie (nahrubo mleté) 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Bramborový salát
- brambory (nejlépe červené se žlutou dužinou) 750 g
- jarní cibulka 2 ks
- salátová okurka 1 ks
- ořechy (slané, vlašské, lískové, pistácie) 1 hrst
- kopr 2 lžíce
- hladkolistá petržel 2 lžíce
- majonéza 100 g
- hořčice (podle chuti) 2 lžíce
- česnek 3 stroužky
- citronová šťáva 1 lžíce
- javorový sirup (nebo agávový) 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- chilli vločky (nemusí být)
Postup přípravy
- LOSOS: Troubu předehřejte na 180 °C. Filety ryby opláchněte a důkladně osušte.
- Rybu položte kůží nahoru na plech vyložený papírem na pečení, osolte ji a opepřete.
- V misce promíchejte rozetřený česnek, olivový olej, hořčici, citronovou šťávu a med. Směsí rovnoměrně potřete filety ryby, trocha směsi by vám měla zbýt.
- Do zbylé směsi vmíchejte nahrubo umleté nebo rozdrcené pistácie a směs rozetřete na rybu, obrácenou lžící přitiskněte k rybě.
- Dejte do trouby a pečte 15 až 20 minut, až bude ryba propečená a maso se bude hezky loupat. Před podáváním nechte asi 5 minut odpočívat.
- SALÁT: Troubu předehřejte na 200 °C. Omyté neoloupané brambory nakrájejte na čtvrtky nebo dílky a rozestřete je na plech vyložený papírem na pečení.
- Brambory pečte asi 35 až 40 minut, až budou měkké a zlaté.
- Zatímco se brambory pečou, ve velké míse promíchejte nakrájenou jarní cibulku, nakrájenou okurku, nahrubo nasekané ořechy a najemno nakrájené bylinky.
- V jiné míse prošlehejte majonézu s hořčicí, citronovou šťávou, sirupem, solí a případně chilli vločkami.
- Do mísy vsypte trochu vychladlé upečené brambory a pak vsypte zeleninu s bylinkami. Lehce promíchejte a salát podávejte buď zatepla nebo vychladlý.
Vyzkoušejte také tradiční vánoční bramborový salát podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Klasický recept na vánoční bramborový salát