Citrony nakládané v soli a olivovém oleji – dokonalé dochucovadlo dodá pokrmům nezaměnitelný šmrnc
Citrony nakládané v soli a olivovém oleji
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Citrony nakládané v soli a olivovém oleji
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Moje hodnocení
12x
Citrony naložené v soli a olivovém oleji jsou základní surovinou kuchyně severozápadu Afriky, tedy Tuniska, Maroka, Alžírska, ale i Libye, Západní Sahary, Mauretánie, a také gastronomie Blízkého a Středního Východu. Naložením do soli se citrony vtipným způsobem zakonzervují a zároveň získají famózní chuťový profil, který jídlům vtiskne nezaměnitelnou pečeť. Připravit je není žádná věda, tak jen do toho!
Nejprve si připravte dostatečně velkou uzavíratelnou sklenici a vysterilizujte ji.
Citrony pečlivě omyjte a z horní strany je rozkrojte do kříže tak, aby u spodní strany zůstaly asi 2 cm spojené.
Do řezů vtlačte po 1 lžíci soli a citrony vkládejte do připravené sklenice, aby v ní byly upěchované. Pak sklenici uzavřete a nechte alespoň týden stát, aby se z nich vylouhovala šťáva.
Sklenici otevřete, citrony co nejvíc stlačte, aby z nich vyteklo co nejvíc šťávy. Do sklenice vložte rozmarýn, chcete-li, a chilli, a zalijte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, aby byly pokryté. Navrch nalijte vrstvičku oleje, sklenici uzavřete a citrony nechte na chladném místě zrát nejméně 1 měsíc. Po otevření je uchovejte v ledničce.
PRIMA TIP: Mistr středo- a blízkovýchodní kuchyně Yotam Ottolenghi dává přednost tomuto způsobu nakládání citronů. Je to klasická metoda, ale co se ochucení týče, můžete zvolit i jiné přísady jako je bobkový list. Případně ponechat citrony jen jejich vlastní chuti. Do jídel se používá jen tence nakrájená, silně aromatická kůra.
Vyzkoušejte citronové těstoviny s bazalkou podle návodného videoreceptu. A čerstvý citron nahraďte kůrou z nakládaného citronu