Suroviny
- citrony (bio) 6 ks
- mořská sůl (vločková) 6 lžic
- rozmarýn (není nutné) 2 snítky
- červená chilli paprička (velká) 1 ks
- citronová šťáva z 6 bio citronů
- olivový olej (na zalití)
Postup přípravy
- Nejprve si připravte dostatečně velkou uzavíratelnou sklenici a vysterilizujte ji.
- Citrony pečlivě omyjte a z horní strany je rozkrojte do kříže tak, aby u spodní strany zůstaly asi 2 cm spojené.
- Do řezů vtlačte po 1 lžíci soli a citrony vkládejte do připravené sklenice, aby v ní byly upěchované. Pak sklenici uzavřete a nechte alespoň týden stát, aby se z nich vylouhovala šťáva.
- Sklenici otevřete, citrony co nejvíc stlačte, aby z nich vyteklo co nejvíc šťávy. Do sklenice vložte rozmarýn, chcete-li, a chilli, a zalijte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, aby byly pokryté. Navrch nalijte vrstvičku oleje, sklenici uzavřete a citrony nechte na chladném místě zrát nejméně 1 měsíc. Po otevření je uchovejte v ledničce.
PRIMA TIP: Mistr středo- a blízkovýchodní kuchyně Yotam Ottolenghi dává přednost tomuto způsobu nakládání citronů. Je to klasická metoda, ale co se ochucení týče, můžete zvolit i jiné přísady jako je bobkový list. Případně ponechat citrony jen jejich vlastní chuti. Do jídel se používá jen tence nakrájená, silně aromatická kůra.
Vyzkoušejte citronové těstoviny s bazalkou podle návodného videoreceptu. A čerstvý citron nahraďte kůrou z nakládaného citronu