Suroviny
- pomerančová kůra (ideálně z krvavých pomerančů) z 2 chemicky neošetřených pomerančů
- pomerančová šťáva (čerstvě vymačkaná) 150 ml
- citronová šťáva (čerstvě vymačkaná) 50 ml
- máslo (nakrájené na kostičky) 100 g
- cukr krupice 200 g
- vejce (velká, ideálně bio) 2 ks
- žloutek (z velkých vajec, ideálně bio) 2 ks
- tymián (lístky, nemusí být) 2 snítky
Postup přípravy
- V ohnivzdorné míse (ideální je nerezová) o objemu 2 l promíchejte kůru, šťávu, máslo a cukr.
- Mísu postavte na kastrol s mírně vroucí vodou tak, aby na něm pevně držela a dno se nedotýkalo hladiny vody.
- Občas zlehka promíchejte do chvíle, kdy se máslo začne rozpouštět. Mezitím si stranou v misce prošlehejte celá vejce a žloutky.
- Vaječnou směs opatrně vlijte do mísy nad párou a balonovou metlou začněte rychle prošlehávat, asi 1 minutu, až se vše spojí.
- Krém vařte ještě asi 9 až 10 minut, občas ho promíchejte a seškrábněte stěrkou směs ulpělou na stěnách mísy.
- Krém bude hotový, až bude hustý, na povrchu lesklý a kuchyňský ponorný teploměr ukáže 70 °C až 80 °C. Sundejte mísu z hrnce a pokud chcete, vmíchejte do krému tymián.
- Ještě horký krém vlijte do ohnivzdorného džbánku nebo kastrolu s hubičkou a opatrně vlijte do dobře vysterilizovaných sklenic. Ihned zavíčkujte a uložte na chladném místě, kde neotevřený krém vydrží až 1 měsíc. Po otevření uložte v ledničce a spotřebujte do 2 týdnů.
Vyzkoušejte citronový koláč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Citronový koláč