Polévka
- olivový olej 3 lžíce
- cibule 2 ks
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 4 řapíky
- česnek 4 stroužky
- oregano 1 lžíce
- římský kmín (mletý) 1–½ lžičky
- tymián 1 lžička
- chilli vločky 1 špetka
- zeleninový vývar 2 litry
- hrách (zelený, půlený) 200 g
- bobkový list 2 ks
- citrony 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Krutony
- oregano (nebo provensálské koření) 2 lžičky
- uzená mletá paprika 1 lžička + na poprášení
- citronová kůra z 1 citronu
- citronová šťáva z 1 citronu
- olivový olej
- česnek 2 stroužky
- lahůdkové droždí (není nutné) 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- uzené tofu 400 g
Postup přípravy
- Ve velkém silnostěnném hrnci rozehřejte při střední teplotě olivový olej. Přidejte oloupanou nakrájenou cibuli, mrkev, řapík celeru a osolte a opepřete podle chuti. Smažte, až zelenina změkne a cibule začne zlátnout, asi 8 až 10 minut.
- Vsypte rozetřený česnek, koření a ještě asi 1 minutu smažte, aby se koření rozvonělo.
- Přidejte hrách, bobkový list a zalijte vývarem. Promíchejte, uveďte do varu a pak při mírné teplotě vařte asi 1 hodinu až 1½ hodiny, dokud hrách nezměkne a polévka hodně nezhoustne. Houstne-li příliš, přidejte trochu vývaru nebo vody.
- Z polévky vyndejte bobkový list, odeberte asi 2 hrnky a ty rozmixujte. Vraťte do polévky, promíchejte a případně dochuťte trochou citronové šťávy a kůry.
- Před podáváním posypte petrželkou a podávejte s tofu krutony.
- Na krutony promíchejte koření, šťávu a kůru z citronu, olej, rozetřený česnek a případně lahůdkové droždí v misce. Opepřete a případně osolte, ale ujistěte se, zda není tofu už dost slané.
- Přidejte na kostičky nakrájené tofu a nechte nejlépe několik hodin marinovat. Troubu předehřejte na 150 °C, tofu rozložte na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 45 minut. Pak teplotu snižte na 130 °C a tofu pečte ještě asi 35 minut, až bude křupavé. Na závěr můžete krutony ještě poprášit uzenou paprikou.
Vyzkoušejte také elegantní krémovou polévku z hrachu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hrachová polévka – delikátní jemný krém s křupavou slaninou
Pokud se chystáte připravovat štědrovečerní hostinu bez masa, doplňte hrachovou polévku smaženým celerem s bramborovo-řepným salátem