Suroviny
- špekáčky (kvalitní, pokrájené na kolečka) 4 ks
- mrkev (očištěná a pokrájená na kolečka) 5 ks
- máslo 2–3 lžíce
- třtinový cukr 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- muškátový oříšek 1 špetka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- hladkolistá petržel 1 hrst
- pečivo (k podávání)
Připravte glazované špekáčky s mrkví podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- V pánvi si nejprve nasucho opečte kolečka špekáčků dozlatova. Až budou špekáčky opečené, vyberte je vařečkou z pánve tak, aby v ní zůstal vypečený tuk a špekáčky odložte stranou.
- Do uvolněné pánve s tukem (je-li ho moc, trochu odeberte) přidejte 2 lžíce másla, dejte na něj karotku, a asi 5 minut ji opékejte za občasného promíchání. Zkřehne a pořád bude pěkně křupavá.
- Pak přidejte k mrkvi cukr, citronovou šťávu, muškátový oříšek, sůl a pepř, a vraťte opečené špekáčky. Ještě pár minut společně opékejte, až šťáva zhoustne a mrkve i špekáčky se budou hezky lesknout.
- Hotové jídlo ozdobte lístky petržele.
- Takto upravené špekáčky je nejlepší podávat s co nejčerstvějším pečivem, třeba s domácími houskami – skvěle se s nimi vytírá šťáva z talíře i pánve. Lze podávat i s vařenými brambory.
Vyzkoušejte také špekáčky na černém pivu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Špekáčky na černém pivu – jednoduchý recept na hospodskou klasicku