Suroviny
- jasmínová rýže (uvařená) 200 g
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- sezamový olej (pražený) 2 lžíce
- Kokosový olej (rozpuštěný) 3 lžíce
- sušená rajčata 4 ks
- sůl
Postup přípravy
- Uvařenou rýži nechte vychladnout a pak ji uložte přes noc do lednice. Získá pevnější konzistenci vhodnou pro pečení.
- Troubu předehřejte na 185 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Rýži promíchejte s mletou paprikou, sójovou omáčkou, solí, olejem a kokosovým olejem. Dobře promíchejte. Rajčata nakrájejte nadrobno a vmíchejte do rýže. Rozložte ji na připravený plech a pečte 25 minut, až bude rýže zcela křupavá. Zhruba po 15 minutách ji promíchejte špachtlí, aby se propékala rovnoměrně.
- Upečenou rýži nechte vychladnout a uložte ji do lednice. Vydrží tam 3 dny. Pak ji stačí lehce prohřát v troubě nebo na pánvi, aby byla zase křupavá.
PRIMA TIP: Experimentujte s různými druhy koření, nebo zkuste upéct rýži nasladko – se skořicí, máslem, medem, oříšky či sušeným ovocem. Taková rýžová granola se skvěle hodí na ovesné kaše nebo do jogurtu a je výbornou bezlepkovou alternativou tradičního ovesného müsli.
Vyzkoušejte smaženou rýži Nasi goreng podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Smažená rýže Nasi goreng podle Zdeňka Pohlreicha