Džem z růžového grapefruitu s medem a zázvorem

Doba přípravy:
Počet porcí: 800 g
Džem z růžového grapefruitu a medem a zázvorem Foto:
Džem z růžového grapefruitu a medem a zázvorem
Foto: Profimedia.cz a Thinkstock

Tento džem se hodí nejen na ranní tousty, ale je vynikajicí i do různých marinád na maso. Výborně doplní kuře nebo dodá skvělou chuť pokrmům typu sweet & sour. A skvěle se bude vyjímat pod stromečkem jako originální jedlý dárek!

Suroviny
růžové grapefruity 4 ks
med (ideálně akátový nebo kaštanový) 250 g
cukr 250 g (1 a 1/4 hrnku)
čerstvý zázvor 15 g
Postup
1

Z jednoho grapefruitu nastrouhejte na jemném struhadle kůru, zalijte ji vařící vodou a 3 minuty ji nechte spařit, poté ji propláchněte studenou vodou a nechte řádně okapat v cedníku. Pak ji velmi najemno nasekejte. Všechny grapefruity podélně rozřízněte a malou lžičkou z nich vydlabejte čistou dužinu. Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte.

2

Med a cukr dejte do kastrolu nebo do hlubší pánve a na středním plameni je bez míchání nechte rozpustit. Přidejte nastrouhaný zázvor, grapefruitovou dužinu a kůru.

3

Zamíchejte a nechte 30–40 minut mírně probublávat, až směs lehce zhoustne. Tento džem nikdy nezhoustne úplně, nebojte se, když bude mít polotekutou konzistenci. Hotový džem rozdělte so sterilizovaných sklenic.

PRIMA TIP: Džem můžete obměňovat podle vlastní chuti. Můžete přidat hřebíček, drcené pistácie, tobolky kardamomu nebo pár mandlí. Pokud máte rádi výraznější chutě, přidejte víc nastrouhané kůry, případně použijte kůru z citronu či pomeranče.

Džem z růžového grapefruitu a medem a zázvorem Foto:

Džem z růžového grapefruitu a medem a zázvorem; foto: Profimedia.cz

Uložit

Videa

reklama

reklama

\n