Dýňový páj

Doba přípravy:
Dýňový páj  Foto:
Dýňový páj
Foto: Thinkfood.cz

Dýňový páj je velmi specifická a ne úplně rychlá záležitost. Kořeněná chuť koláče není u nás moc obvyklá, zato ve Spojených státech amerických a v Kanadě je dýňový kolač vánoční a halloweenskou klasikou.

Na koláč je dobré použít jen některé druhy dýní. Ideální je máslovka, její dužina je po upečení měkká a šťavnatá. Rozhodně koláč nezkoušejte z Hokkaidó, ta má po upečení konzistenci pečených brambor a špatně se mixuje, respektive nejde umixovat…

Máslová dýně Foto: Thinkstock

Máslová dýně, Foto: Thinkstock

 

Suroviny
máslo 140 g
špetka soli
máslová dýně 1 ks
cukr krupice 6 lžiček
mletá skořice 1/2 lžičky
sušený mletý zázvor 1/2 lžičky
vejce 3 ks
smetana ke šlehání 200 ml
Postup
1

Máslovou dýni podélně přepulte. Semínková hnízda jsou úmístěna jen v hruškovité části dýně. Ta opatrně vydlabte a dejte je stranou. Neoloupanou dýni nakrájejte na čtvrtky a ty vložte do pekáčku. Přidejte po půllžičce mleté skořice, mletého muškátového oříšku, mletého zázvoru, posypte čtvrtky dvěma lžičkami krupicového cukru a pokapejte je javorovým sirupem. Pekáček zakryjte dvojitou vrstvou alobalu a takto dýni pečte v troubě asi 30 – 40 minut, dokud nebude dužina měkká.

2

Těsto vypracujte z hladké mouky, másla, špetky soli a uložte ho na 30 minut do lednice. Semínka očistěte od zbylé dužiny, opláchněte je. Doporučuji průplach v drátěném sítu, krásně se o něj semínka obrousí. Nechte je okapat.

3

Upečenou dýni nechte trochu zchladnout. Těsto vyválejte a vložte ho do formy, přikryjte ho pečícím papírem a zatižte suchými fazolemi. Přikrytý korpus pečte na 180 stupňů 10 minut, pak sejměte papír a nechte těsto ještě 5 minut zezlátnout.

4

Dýňovou dužinu vyškrabte z dílů pomocí lžíce a slupku vyhoďte. Na koláč je potřeba celkem 600 g dýňové dužiny. Tu vložte do mixéru, nezapomeňte vyškábat také sladké výpečky z pekáče a umixujte vše na pyré. Následně do něj postupně přimíchejte metlou 3 vejce. Krém vlijte na předpečený korpus a koláč dopečte, stále při stejné teplotě přibližně dalších 35 minut.

5

Na řadu se dostávají konečně i semínka. Dosušte je kuchyňskou papírovou utěrkou a dejte je na plech vyložený pěčícím papírem. Prsty je rozhrňte a posypte je zbylým cukrem a jakmile vyndáte hotový koláč, šoupněte je na 10 minut do trouby upražit.

6

Porci koláče posypte semínky a přidejte vyšlehanou smetanu, do které kápněte malinko javorového sirupu. Smetana zjemní kořeněnou chuť koláče.

Dýňový páj  Foto: Thinkfood.cz

Dýňový páj , Foto: Thinkfood.cz

 

Thinkfood.czKdyž jídlo, tak ThinkFood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

Videa

reklama

reklama