Dýňová zavařenina se zázvorem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4 sklenice po 400 g
Dýňová zavařenina se zázvorem  Foto:
Dýňová zavařenina se zázvorem
Foto: Johana Pošová

Sladkost dýně se nádherně doplňuje s ostrostí zázvoru. Další neodolatelná kombinace z britských ostrovů.

Suroviny
oloupaná a semínek zbavená dýně, např. máslová, nakrájená na kousky 1 kg
kandovaný zázvor nakrájený nahrubo 150 g
mletý zázvor 1 lžička
šťáva a najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
šťáva a najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
Postup
1

Kousky dýně, oba druhy zázvoru, cukr a citronovou a pomerančovou kůru dejte do kastrolu, v němž budete zavařovat. Dobře promíchejte a nechte přes noc macerovat.

2

Přidejte 100 ml vody, opět dobře promíchejte a kastrol postavte na mírný plamen. Pozvolna vařte za stálého promíchávání, až se všechen cukr rozpustí. Přidejte citronovou a pomerančovou šťávu, uveďte do varu a zavařeninu nechte probublávat, až dosáhne požadované konzistence, trvá to asi 25 až 30 minut. Nechte ji 10 minut chladnout, pak vlijte do ještě teplých vysterilizovaných sklenic a ještě zahorka uzavřete.

3

Zavařeninu uchovávejte na chladném suchém místě a do roka spotřebujte.

Dýňová zavařenina se zázvorem  Foto: Dýňová zavařenina se zázvorem; foto: Johana Pošová

Videa

reklama

reklama