Dušené hovězí maso s jemnou křenovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Dušené hovězí maso s jemnou křenovou omáčkou Foto:
Dušené hovězí maso s jemnou křenovou omáčkou
Foto: archiv Gurmet

Nechcete-li se vzdát svých oblíbených pikantních chutí, nemusíte tak činit ani v babiččině kuchyni. Křen je totiž takové středoevropské chilli.

Suroviny
zadní hovězí maso, nejlépe květové špičky 1 kg
cibule 2 ks
olej 2 lžíce
mletý zázvor 1 lžička
nerafinovaný cukr 1 lžíce
sůl
Omáčka:
máslo 2 lžíce
hladká mouka 2 lžíce
mléko 300 ml
výpek (zbylý z přípravy masa) 300 ml
čerstvý křen 100 g
smetana 33% 200 ml
citronová šťáva 1 lžička
sůl
Postup
1

Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Hovězí maso odblaňte, cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. V hrnci rozehřejte olej a celý kus masa na něm ze všech stran opečte. Poté přesuňte maso na talíř a do hrnce přidejte cibuli. Smažte ji za občasného míchání asi 6 minut. K cibuli vmíchejte zázvor a cukr. Ještě 2 minuty smažte a poté do hrnce vraťte maso.

2

Maso zalijte do poloviny vodou nebo hovězím vývarem, osolte a opepřete. Přiklopte ho poklicí a vložte do trouby. Pečte asi 2 hodiny. Maso kontrolujte, po půlhodině obracejte a dolévejte vodu nebo vývar. Hotové maso (mělo by být úplně měkké) vyndejte z hrnce a uchovejte na teplém místě.

3

OMÁČKA: V kastrolu se silným dnem rozpusťte máslo, přisypte do něj mouku a usmažte světlou jíšku. V průběhu smažení, které bude trvat asi 2 minuty, jíšku neustále míchejte. Poté ji zalijte mlékem a vydušenou omáčkou z masa, procezenou přes jemný cedník. Omáčku prošlehejte metličkou nebo ponorným mixérem, přiveďte ji k varu a na mírném ohni vařte 20 minut. Stále ji míchejte a kontrolujte, aby se nepřichytila.

4

Oloupaný a najemno nastrouhaný křen povařte zvlášť ve vodě asi 6 minut. Poté většinu vody slijte, ponechte jen asi 2 lžíce, křen dohladka rozmixujte a vmíchejte do omáčky. Omáčku odstavte z ohně, vešlehejte do ní smetanu a dochuťte ji citronovou šťávou, solí a pepřem.

5

Maso nakrájejte přes vlákno na plátky a podávejte s knedlíkem, přelité omáčkou.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama