Dršťky po florentýnsku

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Dršťky po florentýnsku Foto:
Dršťky po florentýnsku
Foto: All

Zapomeňte na českou bufetovou dršťkovku. Italská verze Trippa alla Fiorentina je opravdová lahůdka, kterou najdete na jídelních lístcích těch nejluxusnějších restaurací.

Suroviny
mrkev 1 ks
polovina řapíkatého celeru
malá cibule 1 ks
předvařené, proprané a spařené dršťky 1 kg
rajčata (v létě použijte čerstvá, mimo sezonu půl na půl s konzervovanými) 600 g
feferonka nebo pepř na dochucení
parmezán 100 g
sůl 1 špetka
Postup
1

Nejdříve si připravte dršťky. Nakrájejte je na větší, asi tři centimetry široké a šest až deset centimetrů dlouhé proužky.

2

Rajčata zbavte slupek. Blanšírování rajských je vážně docela snadná operace s kuchyňským nožem. Zvládnou ji i začátečníci. Spodní část rajčete nařízněte nožem do křížku a pak je hoďte na 30 sekund do bublající vody. A v „hydroterapii“ hned pokračujte tím, že je okamžitě zchlaďte šipkou do studené vody. Poté už je hravě zbavte pecek a nakrájejte na kousky.

3

V hlubším kastrůlku rozpalte panenský olivový olej. Osmahněte na něm zeleninový základ (cibulku, mrkev, řapíkatý celer) a poté k němu přidejte i dršťky. Restujte zeleninu s dršťkami, aby vynikla chuť každé z ingrediencí. Přidejte nasekaná „nahá“ rajčata a podle potřeby vše podlijte trochou vody. Po chvíli přidejte ještě klasické sugo (rajčatovou omáčku) a feferonku. Celou společnost nechte na malém plamínku podusit pod pokličkou. Když se voda trochu vyvaří, dochuťte solí a na talíři dršťky podávejte ozdobené vločkami parmazánu.

S Italem v kuchyniS Italem v kuchyni

S Italem... v kuchařce! Jedinečné setkání s oblíbeným kuchařem Emanuelem Ridi, které vám přinese jen to dobré na každý den.

Čeká vás přes 70 vybraných italských receptů, doplněných o šťavnaté fotografie jídel a četné snímky z natáčení pro pohodu u vašeho rodinného krbu i plotny.

Videa

reklama

reklama