Delikatesní domácí zavináče

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Delikatesní domácí zavináče  Foto:
Delikatesní domácí zavináče
Foto: archiv Nebespán

Pokud máte rádi ryby, určitě si tuto nevšední úpravu oblíbíte. Zavináče chutnají opravdu skvěle, v nálevu změknou všechny případné kosti, zatímco mrkvička zůstane pěkně křupavá.

"Hodí se jako předkrm nebo jako lehký letní oběd. V nálevu a v chladu vám vydrží i čtrnáct dnů,“ upozorňuje Sabina Kmecová z Nebespánu v Kašperských Horách.

Suroviny
menší filety z pstruha lososovitého s kůží 800 g
větší mrkev 2 ks
cibule 1 ks
Nálev:
rajčatová passata 750 ml
celé nové koření 10 kuliček
bílý vinný ocet – podle chuti
voda 200 ml
cukr 2–3 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
silnější špejle
Postup
1

Přiveďte k varu rajčatovou passatu s vodou a vinným octem, přidejte nové koření, bobkový list, cukr, sůl a pepř a nechte 15 minut na mírném ohni probublávat. Poté odstavte a nechte trochu vychladnout.

2

Mrkve podélně nakrájejte na velmi tenké plátky (nejlépe škrabkou na zeleninu, jako když loupete salátovou okurku), okurky nakrájejte na větší kousky a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.

3

Očištěné filety pstruha položte kůží dolů (můžete je i podélně rozkrojit). Na ně vždy položte plátek mrkve, kousek okurky a cibule, zarolujte a upevněte pomocí špejle. Zalijte je opatrně teplým (ale ne horkým) rajčatovým nálevem tak, aby byly rolky (zavináče) celé ponořené. Do nálevu přidejte i zbytek mrkve, cibule a okurek a dejte odležet na minimálně 48 hodin na chladné místo (můžete klidně i déle).

4

Při servírování nezapomeňte vyndat ze zavináčů špejle a polít porce nálevem. Ideální bezlepkovou přílohou může být vlažný salátek z červené čočky uvařené na skus.

5

Prima tip: Octem nešetřete! Nálev by měl být dost pikantní, protože ryba hodně kyselosti vstřebá. Pro přípravu lze použít i klasického pstruha nebo jinou netučnou sladkovodní rybu.

Delikatesní domácí zavináče  Foto: Delikatesní domácí zavináče; foto: archiv Nebespán

Pečená jablka s marcipánem 4 Foto:

Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i typické šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v nových romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce nebo v komfortních apartmá. Snídani s luxusní kávou od místních baristů si vychutnáte přímo v kavárně nebo na venkovní terase. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.

Více informací www.nebespan.cz

Videa

reklama

reklama