Čokoládový koláč bez mouky s lískovými oříšky

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Čokoládový koláč bez mouky s lískovými oříšky Foto:
Čokoládový koláč bez mouky s lískovými oříšky
Foto: kuchařka Kurz domácího pečení

Potěšení pro všechny, kdo se vyhýbají lepku. Čokoládový koláč se vyznačuje bohatou chutí a zároveň lehkostí, zasytí tak akorát, abyste si nechali další kousek na příště, a skvěle si rozumí se zakysanou smetanou, šlehačkou i sezonním ovocem.

Suroviny
kvalitní tmavá čokoláda 150 g
máslo, nakrájené na kostky 100 g
vejce pokojové teploty 4 ks
extra jemný krupicový cukr 110 g
mleté lískové oříšky 110 g
prosátý neslazený kakaový prášek 2 lžíce
sherry, brandy nebo mandlový likér 2 lžíce
moučkový cukr nebo kakao na posypání
Postup
1

Čokoládu rozlámejte do středně velké žáruvzdorné misky, nakrájejte do ní máslo a misku postavte na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se nedotýkala dna. Za občasného míchání nechte máslo a čokoládu rozpustit dohladka.

2

Troubu předehřejte na 150 °C nebo 130 °C v případě použití funkce horký vzduch. Rozevírací dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem. Dno a stěny vyložte pečicím papírem.

3

Misku odstavte a do čokoládové směsi přidejte žloutky, cukr, mleté oříšky, kakaový prášek a sherry a důkladně prošlehejte metličkou. Přelijte do větší mísy.

4

Z bílků vyšlehejte v čisté a suché míse tuhý sníh s pevnými špičkami. Lžíci sněhu zapracujte pomocí stěrky nebo velké lžíce do čokoládové směsi, stane se tekutější a lépe do ní zapracujete zbylý sníh.

5

Těsto přelijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 40–45 minut nebo dokud střed koláče nebude na dotyk tuhý a na špejli zapíchnuté do středu se nebudou zachytávat vláčné drobky. Koláč vyjměte z trouby, postavte ho ve formě na drátěnou mřížku a nechte ho úplně vychladnout.

6

Sundejte formu a koláč poprašte moučkovým cukrem nebo neslazeným kakaovým práškem. Podávejte třeba se šlehačkou a čerstvým ovocem.

PRIMA TIP: DVĚ VARIACE ČOKOLÁDOVÉHO KOLÁČE BEZ MOUKY

• S pomerančem a mandlemi – Nahraďte lískové oříšky mletými mandlemi nebo mandlovou moukou a sherry 2 lžícemi pomerančového likéru, jako je Grand Marnier nebo Cointreau. Ke žloutkům přidejte 1 lžíci najemno nastrouhané pomerančové kůry.

• Se sušenými švestkami – Nahraďte sherry 2 lžícemi instantní kávy rozpuštěné ve 2 lžících vody. Vmíchejte se zbylými surovinami do čokoládové směsi a přidejte 100 g vypeckovaných sušených švestek nasekaných na kousky.

Čokoládový koláč bez mouky s lískovými oříšky Foto: Čokoládový koláč bez mouky s lískovými oříšky; foto: kuchařka Kurz domácího pečení

Kurz domácího pečení: staňte se skvělým kuchařem

Kurz domácího pečení Foto:

Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 základních postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Nakladatelství Omega, 499 Kč

Videa

reklama

reklama