Čokoládové kostky s ořechy a lanýže s brandy

Doba přípravy:
Počet porcí: 50 + 50 ks
Čokoládové kostky s ořechy a lanýže s brandy  Foto:
Čokoládové kostky s ořechy a lanýže s brandy
Foto: Dnes nepeču!

Honíte dárky na poslední chvíli? Vyhněte se přeplněným obchodům a připravte doma vlastnoručně dárky jedlé. Ideální jsou třeba tyto čokoládové laskominy – vynikajicí lanýže a kostky z čokolády.

Suroviny
Čokoládové kostky s ořechy:
pistácie (nepražené, nesolené) 100 g
mandle 100 g
lískové oříšky 100 g
máslo 20 g
mléčná čokoláda 200 g
vlašské ořechy 200 g
Lanýže s brandy:
vanilkový lusk 1 ks
med 1 lžíce
špetka soli
brandy 40 ml
hořká čokoláda (70 % kakaa) 340 g
tmavá čokoládová poleva 200 g
kvalitní kakao asi 50 g
Postup
1

Čokoládové kostky s ořechy: Pistácie, mandle a lískové oříšky nasekejte nahrubo, krátce opečte v rozehřátém másle a nechte vychladnout.

2

V horké vodní lázni rozehřejte nalámané oba druhy čokolády, odstavte, přidejte horkou smetanu a dobře promíchejte. Vmíchejte opečenou směs ořechů a nasekané vlašské ořechy, nalijte do obdélníkové formy (20 × 30 cm) vyložené potravinářskou fólií a po vychladnutí nechte v chladničce ztuhnout. Po ztuhnutí vyklopte, fólii sloupněte a nechte při pokojové teplotě povolit. Nakrájejte na kostky, nechte je znovu ztuhnout a zabalte.

3

Lanýže s brandy: V rendlíku ochuťte smetanu ke šlehání dření z vanilkového lusku, 1 lžící medu a špetkou soli, přiveďte k varu a odstavte. Přidejte brandy a nalámanou hořkou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Při pokojové teplotě nechte vychladnout za občasného promíchání.

4

Po vychladnutí a částečném ztuhnutí z hmoty tvořte lžičkou šištičky na tácek vyložený pečicím papírem a nechte v chladničce tuhnout asi 2 hodiny. Pak je namáčejte do rozehřáté tmavé čokoládové polevy, položte na papír a nechte mírně ztuhnout.

5

Lanýže nakonec obalte v práškovém kakau a po ztuhnutí zabalte.

Čokoládové kostky s ořechy a lanýže s brandy  Foto:

Čokoládové kostky s ořechy a lanýže s brandy, foto: archiv Dnes nepeču!

Dnes nepeču!

Dnes nepeču! Foto:

Zkušená profesionální cukrářka Pavlína Berzsiová připravila novinku Dnes nepeču! Přes 200 dezertů, které připravíte bez trouby v listopadu vydal Slovart. Najdete v ní recepty na slavné, zajímavé i zapomenuté kousky, jako jsou například eton mess, trifle, kávová panna cotta, rajský dezert nebo posvícenské hnětýnky.

Dopřejte si se svými blízkými ve sváteční dny nápadité nepečené sladké snídaňové dobroty – voňavé ovocné máslo či rýžové kuličky s ovocem, na výlet si místo obvyklé tatranky připravte nepečené laskominy, třeba dortíčky do skleničky, sezamové tyčinky nebo lahodné nápoje, obdarujte nepečenými jedlými dárky kamarády, udělejte si rodinnou oslavu s velkolepým nepečeným ořechovým dortem s likérem nebo s čokoládovými lanýži pro oslavence, vyberte si z receptů zábavná překvapení na dětskou party, na níž děti nebudou vědět, co dřív ochutnat a obdivovat – jahodové myši, žlutozelenou želvu, banánové skočdohubky nebo eskymácký dort, před Vánoci nezapomeňte nalistovat kapitolou „Co nepeču s kamarádkami“… Příležitostí, při kterých se vám nová kuchařka Pavlíny Berzsiové stane nepostradatelným pomocníkem a zdrojem inspirace, je opravdu nespočet!

Videa

reklama

reklama