Banoffee Mousse Tart

Doba přípravy:
Banoffee Mousse Tart  Foto:
Banoffee Mousse Tart
Foto: Just Spice

Tenhle kříženec banánového a toffee koláče (po česku sladomléčného koláče) vznikl v roce 1972 v anglické restauraci The Hungry Monk. Kombinaci křupavého korpusu a dvou lahodných krémů prostě neodoláte.

Suroviny
rozpuštěné máslo 100 g + trochu na vymazání formy
máslové sušenky 250 g
banány nakrájené na kolečka 2 ks
kousek čokolády na ozdobu
Toffee pěna:
želatina 1 plátek
karamel z plechovky (případně uvařte karamel z plechovky Salka) 80 ml
Banánová pěna:
banán 2 ks
cukr moučka 2 lžíce
citronová šťáva 1 lžíce
želatina 1 plátek
šlehačka 250 ml
vanilkový extrakt 1 lžička
Postup
1

Vymažte máslem obdélníkovou formu (30 x 10 cm). Můžete samozřejmě použít i kulatou.

2

Sušenky rozmixujte na drobečky, přimíchejte máslo. Vzniklou hmotu vtlačte do formy (na dno i ke stěnám) a strčte ji zatím do lednice.

3

Na karamelovou pěnu namočte želatinu do studené vody na 5 minut. Mezitím zahřívejte karamel v kastrolku společně se šlehačkou, dokud karamel nezřídne a směs se dobře nepropojí. Odstavte z ohně. Z plátku želatiny vyždímejte vodu, přidejte ji ke směsi, důkladně rozmíchejte. Vlijte na korpus ve formě a nechte chladit další hodinu.

4

Na banánovou pěnu rozmačkejte banány důkladně vidličkou spolu s cukrem a citronovou šťávou. Mezitím dejte opět nasáknout plátek želatiny. Banánovou směs prohřejte v kastrůlku až k mírnému varu. Odstavte z ohně. Vyždímejte želatinu a vmíchejte ji do směsi. Přidejte šlehačku a vanilkový extrakt (koupíte např. na www.justspice.cz). Potom směs přeceďte do čisté nádoby (vymačkejte přes cedník tolik banánové hmoty, kolik půjde). Vychlaďte a opatrně nalijte do formy na toffee pěnu. Dejte chladit na další dvě hodiny nebo klidně přes noc.

5

Podávejte ozdobené plátky banánů, šlehačkou a strouhanou čokoládou.

S kořením kolem světa

Just SpiceMožná jste na tom jako my, máte rádi pestrou světovou kuchyni a leccos vám při vaření chybí. A možná jste při cestách po světě byli fascinovaní kořením na tržištích, tím pestrobarevným kaleidoskopem plným vůní. Mnohokrát jsme si z cest přivezli „něco“, o čem jsme vůbec nevěděli, nač to použít. A doma jsme hledali recepty.

Vášeň pro cestování a vášeň pro dobré jídlo je důvodem, proč jsme založili JUST SPICE, e-shop plný chutí, vůní a barev a hlavně plný koření. Na dobrém jídle záleží. A také záleží na detailu. Tedy na koření, se kterým vaříte. Přivážíme pro vás špičkové koření z celého světa, vyzkoušejte ten rozdíl.

Videa

reklama

reklama