Banánový chlebíček s datlemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 12
Banánový chlebíček s datlemi Foto:
Banánový chlebíček s datlemi
Foto: archiv Gurmet

Datlovníky rostly už v době kamenné. Již tehdy lidé rádi konzumovali datle spolu s fíky nejen pro jejich rajskou chuť, ale i pro jejich nepopiratelné nutriční kvality. Náš banánový chlebíček s datlemi prokáže službu i chuťovým pohárkům celiaků a diabetiků.

Když z receptu vyloučíte sníh z bílků, skákat radostí budou také vegani.

Suroviny
vypeckované datle 250 g
káva (připravená z 1 lžičky instatní kávy) 100 ml
banány 2 ks
mandle 100 g
rozinky 100 g
sušené brusinky 100 g
suchá kukuřičná polenta 140 g
prášek do pečiva 2 lžičky
bílky 2 ks
tuk na vymazání formy
sušené banány 1 hrst
vlašské ořechy 1 hrst
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C. Datle dejte do kastrůlku, zalijte je hrnkem vody a 5 minut vařte. Poté vodu slijte, k datlím přilijte uvařenou kávu, oloupané banány a vše rozmixujte na kaši.

2

Do vzniklé směsi vmíchejte nasekané mandle, rozinky, brusinky, polentu a prášek do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho spojte s těstem.

3

Hranatou formu na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet vymažte tukem a nalijte do ní těsto. Pečte 30 minut. Poté povrch chlebíčku posypte banány a ořechy a dalších asi 20 minut dopékejte.

4

Upečený chlebíček po 10 minutách vyklopte z formy a nechte vychladnout. Podávejte ho nakrájený na řezy.

5

Prima tip: Nemáte mixér? Banány rozmačkejte vidličkou a datle nasekejte nožem. S trochou fyzického úsilí zvládnete i sníh ušlehat ručně.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama