Hit letošních Velikonoc – velikonoční nádivka s kopřivami a medvědím česnekem

Velikonoční nádivka s kopřivami a medvědím česnekem  Foto:
Velikonoční nádivka s kopřivami a medvědím česnekem
Foto: Smoothcooking.cz

Velikonoční svátky jsou nejen svátky křesťanskými, ale i oslavou jara a jarní rovnodennosti, proto se vaří i z právě rašících čerstvých bylin. Oblíbené jsou kromě jarních salátů a polévek také velikonoční nádivky, které můžete ozvláštnit použitím mladých kopřiv a medvědího česneku.

Původ velikonoční nádivky a co by měla obsahovat

Velikonoční nádivce se jinak říká hlavička a to proto, že v dobách minulých se do nádivky dávalo obrané maso z vařené telecí hlavy. Proto do velikonoční nádivky patří především bílá masa (kromě kuřecího například i jehněčí nebo králičí), ale záleží na preferencích kuchaře a strávníka, které maso použije. Dobře poslouží i vepřové a uzený bůček.

Velikonoční nádivka se konzumovala o Bílé sobotě, protože po pátečním půstu, který býval i velmi přísný a trval od čtvrteční snídaně, byl třeba vydatný pokrm.

Receptura velikonočních nádivek se liší, ale co velikonoční nádivka musí nezbytně obsahovat, jsou zelené byliny symbolizující jaro. Můžete použít pažitku, jarní cibulku, cibulovou nať, petržel nebo i špenát. Výborné chuti pravé velikonoční nádivky dosáhnete přidáním mladých, spařených nadrobno posekaných kopřiv a čerstvého medvědího česneku.

Velikonoční nádivka s kopřivami a medvědím česnekem  Foto: Velikonoční nádivka s kopřivami a medvědím česnekem; foto: Smoothcooking.cz

Jak na velikonoční nádivku?

Velikonoční nádivka je poměrně pracná, a aby vám chvilku vydržela, zde je recept na 6 porcí.

Co budete potřebovat:

• 500 g vepřové plece

• 250 g uzeného masa

• 5 vajec

• 1 veka (nebo den staré rohlíky či housky – 5 ks)

• ¼ litru mléka

• 150 g mladých kopřiv

• 150 g medvědího česneku

• 1 cibule

• 3 stroužky česneku

• trocha másla

• sůl a čerstvě namletý pepř

Postup při přípravě velikonoční nádivky

1. Nakrájenou veku na kostičky (někomu může vyhovovat kromě starších rohlíků či housek i světlý toustový chleba, který se na kostičky krájí nejlépe) zalijte mlékem s rozšlehanými žloutky, opatrně promíchejte a nechte nasáknout. Použití staršího pečiva má své opodstatnění – nestane se ze směsi hned nevzhledná kaše.

2. Vepřové maso uvařte (můžete i den dopředu), trvá to asi 1–1,5 hodiny. Uzené uvařte odděleně. Poté masa nakrájejte na kostičky, taktéž bylinky nasekejte nadrobno. Kopřivy je třeba před použitím spařit.

3. Vše smíchejte a přidejte pokrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Osolte a opepřete. Oddělené bílky ušlehejte na tuhý sníh a vmíchejte do směsi. Vymažte plech či formu máslem a dovnitř vloženou nádivku upravte do požadovaného tvaru. Na povrch můžete ještě přidat trochu másla a při teplotě 200 °C pečte dozlatova.

PRIMA TIP: Mladé kopřivy můžete spařit vývarem z uvařeného masa nebo do vývaru přidat zeleninu a koření a nahradit jím v receptu část mléka.

Autor: Dana Špatenková

Vyzkoušejte i další recepty na výborné nádivky:

Recept

Jarní nádivka s medvědím česnekem  Foto:

S Klárou v kuchyni: Jarní nádivka s medvědím česnekem

Nádivku má mnoho lidí spojenou s Velikonocemi, ale já ji mám tak ráda, že si ji občas upeču i během roku. Pravdou je, že do nádivky patří spousta zeleného lupení a třeba...

Recept

Nádivka s mandlemi  Foto:

Nádivka s mandlemi

Mandle dovedou oblíbenou českou hlavičku k michelinské hvězdičce. Pokud tuto nádivku servírujete na Velikonoce, přidejte ještě velkou hrst nasekaných mladých kopřiv nebo...

Recept

Kuře s nádivkou s mandlemi Foto:

Pečené kuře s mandlovou nádivkou

Tohle může být klasické kuře na neděli, na které budou vaše děti v dospělosti vzpomínat... Ale s klidným srdcem ho můžete udělat i pro slavnostní příležitost.

Recept

Velikonoční nádivka s kopřivami a špenátem  Foto:

Velikonoční nádivka s kopřivami a špenátem

Nádivka s uzeným masem je tradiční velikonoční pokrm, do kterého patří spoustu zeleného lupení včetně mladých výhonků kopřiv. Nakombinujte je s mladým špenátem a pokud...

Recept

Snídaňová nádivka se slaninou a sýrem Foto:

Snídaňová nádivka se slaninou a sýrem

Tuto snídaňovou nádivku si můžete připravit předem, abyste si ráno udělali už jen něco dobrého k pití. Chuťově je to něco mezi quichem, francouzským toustem a omeletou :)

Recept

Jarní kuře se špenátovou nádivkou Foto:

Jarní kuře se špenátovou nádivkou

Pokud přemýšlíte nad víkendovým obědem, určitě zkuste právě tento recept. Když jednou za čas doma překvapíte něčím novým, je to vždy příjemná změna. Podávejte s máslovou...

Recept

Vegetariánská hlavička Foto:

Vegetariánská hlavička

Tradiční velikonoční nádivku si nemusí odpírat ani vegetariáni. A pro ty, kteří nedají bez masa ani ránu, radíme použít místo tofu dušenou šunku nebo na kostičky nakrájené...

Recept

Kuřátka s hráškovou nádivkou  Foto:

Kuřátka s hráškovou nádivkou

Kuře s nádivkou je jarní klasika. Zkuste to tentokrát pojmout trochu slavnostněji a na každou porci upečte jedno malé kuřátko s nevšední nádivkou se sladkým hráškem. Chuť...

Recept

Nádivkové muffiny Foto:

Nádivkové muffiny

Nádivka je sice od slova nadívat, ale nemusíte se toho držet. Dobrá nádivka obstojí i jako samostatné jídlo, v tomto případě jako vtipné slané muffiny třeba pro koledníky....

Recept

Jarní kuřátka s medvědím česnekem a nádivkou Foto:

Jarní kuřátka s medvědím česnekem a nádivkou

Jemná chuť jarních kuřat a jejich křehké maso skvěle doplní zelený medvědí česnek i jeho klasický příbuzný. A samozřejmě nemůže chybět osvěžující dotek citronů a travnatá...

Videa

reklama

reklama