Suroviny
Bez nádivky to nejde! Všichni máme svůj oblíbený recept, já ten svůj kdysi dávno dostala od sestry. A neodmyslitelně do něj patří kopřivy. Dva týdny před dnem D pokukuju, jestli to letos stihnou. Je to taková moje sázka s jarem. Skóre máme vyrovnané, jednou JARO, jednou já. Letos si klidně vsaďte na vítězství kopřiv a upečte z nich nádivku, co může rovnou do světa. Potěší malé i velké koledníky a skvěle vypadá. Výluh ze spařování kopřiv si nechte pro sebe místo čaje. Byl by hřích vylít tak léčivý elixír.
Postup přípravy
- Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, vložte do větší mísy a zvlhčete mlékem. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte se změklým máslem a asi polovinou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, osolte. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu.
- Máslo se žloutky důkladně promíchejte s nakrájenými rohlíky. Kopřivy spařte v cedníku vroucí vodou, vymačkejte a nasekejte nadrobno, přidejte k nádivce, nakonec opatrně vmíchejte ušlehaný sníh.
- Každou formičku vystelte plátkem slaniny a naplňte tak, aby nad rovinou formy přečuhoval malý kopeček. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte 15–20 minut. Po vychladnutí můžete každou nádivku převázat potravinovým provázkem, aby slanina nepadala.
- Prima tip: Muffiny vložte do barevných papírových košíčků. Každý převažte dvěma stuhami jako dáreček a zavažte na mašli.