Buďte na ostří nože!

Na ostří nože  Foto:
Na ostří nože
Foto: Thinkstock

Kvalitní kuchyňský nůž je zárukou pohodlné, rychlé a hlavně bezpečné práce v kuchyni. I kuchařský laik by měl znát základní druhy nožů používaných v kuchyni.

Trocha historie

První nože byly pazourkové, kamenné úlomky mandlovitého tvaru. Později se k těmto úlomkům začaly přidávat dřevěné a kostěné rukojeti. Až během doby železné se objevil ocelový nůž. Sériová výroba nožů se začala rozvíjet za průmyslové revoluce zejména v Anglii, Německu a Švédsku.

Dnešní hygienické normy Evropské unie povolují výrobu jen z nerezové oceli.


Všeobecné druhy nožů

Na ostří nože 5 Foto:

• kuchyňské

• lovecké

• bojové, útočné

• příborové

• zavírací

• vrhací

• roubovací

• holičské břitvy

• speciální (skalpely)

Druhy kuchyňských nožů

• velké kuchyňské nože (velikost ostří nad 13 cm)

• nože na zeleninu

• nože na maso

• filetovací nože (rychleji se tupí díky častému styku s kostmi)

• univerzální kuchyňské nože

• nože na pečivo (s vroubkovanou čepelí)

• nože na krájení sýrů (zpravidla s děrovanou čepelí)

• sekáčky na maso

Na ostří nože 4 Foto:

Mytí nožů

Většina kuchyňských nožů (i keramických) je vhodná k mytí v kuchyňské myčce. Jen některé dražší kusy si kuchaři myjí sami opláchnutím ve vodě se saponátem a důkladným vysušením utěrkou.

Na ostří nože 3 Foto:

Údržba a uskladnění

Důležitým předpokladem správného fungování vašeho nože je kontrola ostrosti a pravidelné broušení (kromě keramických a vroubkovaných nožů). Ruční i elektrické brousky zaručí opakovaně vysokou ostrost nožů. Při používání různých brousků je třeba dbát na správný úhel broušení – nastavení ostří vůči brusné ploše.

Nože skladujeme vždy čisté a suché a na bezpečném místě. Dobrou variantou jsou zásuvné dřevěné bloky nebo magnetické nástěnné držáky (nelze použít na keramické nože).

Na co si dát pozor

1. Uskladnění nožů v hromadné přihrádce či šuplíku je nejméně vhodné. Lehce zde dojde k řeznému zranění při neopatrném spěšném vyndávání nožů.

2. Děti předškolního věku by kuchyňské nože neměly používat vůbec a u starších dětí je nutné bezpečnostní upozornění a trvalý dohled.

Článek

Opinel - dětský kuchařský set  Foto:

Opinel Kids: Nůž dětem do ruky patří!

Máte doma malého kuchtíka nebo pomocnici, kteří s vámi rádi připravují společná jídla? Pořiďte jim profesionální chytré nástroje, s kterými se pracuje dobře a především...

3. Nikdy nepoužívejte ulomené, ohnuté nebo jinak poškozené nože. V případě uvolnění čepele z rukojeti nebo jiných defektů rukojeti tyto nože okamžitě vyřaďte. I při dodržování všech bezpečnostních pravidel je velmi praktické mít v kuchyni alespoň minimálně vybavenou lékárničku pro případ neočekávaného zranění.

4. Při výběru a nákupu nových nožů do kuchyně nakupujte z rozmyslem. Často cenově lákavé nabídky celých sad kuchyňských nožů se sice tváří jako výhodné, avšak kvalita a nakonec i rozsah využití jednotlivých nožů nesplní vaše očekávání. Nákup jednotlivých, i když někdy dražších nožů je jistější.

Na ostří nože 2 Foto:

Buďte na ostří nože! Správně ostrý nůž práci nejenom zrychlí a usnadní, ale je při práci i bezpečnější.

Autor: Alžběta Krchová

 

Článek

Opinel nože Foto:

Nože Opinel září všemi barvami

Nic není v kuchyni tak frustrující, jako špatný nůž. A proto je skvělé, že na český trh konečně doputovaly savojské nože Opinel. S těmi je totiž krájení radost…
Videa

reklama

reklama