Bazalka je božská bylina z Indie

Bazalka pravá  Foto:
Bazalka pravá
Foto: Thinkstock

Bazalka pravá (Ocimum bazilice) je důležitá kuchyňská bylina se zvláštní jemnou vůní. V tropech celého světa roste asi šedesát druhů bazalek.

Jednoletá, až 50 cm vysoká bylina, která bohatě větví a na lodyze vyrůstají oválné listy.

Hlavní účinné látky

Bazalka obsahuje silice, éterické oleje, třísloviny, flavonoidy, glykosidy, bazalkový kafr, tanin, cinoel a jiné látky.

Použití v kuchyni

Bazalka je typická pro středozemní kuchyni. Používá se k dochucování salátů, těstovin, masitých jídel i pokrmů z ryb. Celkově učiní těžká jídla lépe stravitelnými. Při konzervaci se olejem potřené bazalkové listy zmrazují nebo se bazalka suší. Ideální duet tvoří zralá rajčata s čerstvou bazalkou.

Bazalka pravá 3

Bazalka pravá 2Využití v kosmetice

 

• Svěží dech zajistí ústí voda z bazalky. Stačí přelít hrst čerstvých listů 250 ml horké vody, nechat 15 minut odstát a řádně vykloktat.

• Výtažek z čerstvých rostlin se přidává do osvěžující lázně.

• V aromaterapii se používá bazalka k oživení intelektu, vyčištění mysli, dodání bystrého úsudku a duševní síly.

Uplatnění v lidovém léčitelství

• Čaj z bazalkových listů zvyšuje chuť k jídlu, uvolňuje křeče v oblasti žaludku a střev.

• Listy bazalky ponořené na několik hodin do vína se používají jako tonikum na podporu trávení.

Zajímavost

Jemné mladé listy bazalky se mohou sklízet po celou zahradní sezonu. V případě domácího pěstování pak po celý rok. Bazalka je též vděčná okrasná rostlina pro terasy a balkony.

Na co si dát pozor

Pokud se bazalka průběžně nesklízí, vytváří se a lodyhách bělavé, nebo růžové květenství.

Připravte si originální bazalkové pesto:

Recept

Pesto alla Genovese Foto: isifa.com

Pesto alla Genovese – Janovské pesto

Typická specialita krásné oblasti Ligurie na severu Itálie je požitkem, který by si neměl nechat ujít žádný gurmán. Zdánlivě jednoduchý recept, ve kterém hraje hlavní roli ...

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama