Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Znáte staročeskou postní kuchyni? Tyhle dobroty stojí za pozornost!

Ochutnejte staročeskou postní kuchyni

Ochutnejte staročeskou postní kuchyni Zdroj: iStock

  • Zavřít
Ochutnejte staročeskou postní kuchyni

Ochutnejte staročeskou postní kuchyni Zdroj: iStock

Dokážete spočítat, kolik kachen, řízků, klobás a chlebíčků jste od prosince snědli? Pokud už nutně potřebujete odlehčit jídelníček, zkuste se inspirovat u našich předků. Po masopustu totiž vždy následoval pořádný půst!

Seznam.cz banner

Nemyslete na “hubnutí do plavek”, ale na to, jak se vlastně cítíte. Zima plná masa, pečiva a těžkých zahřívacích jídel se přece jen přehoupla do své druhé poloviny a spěje ke konci. Staré vanilkové rohlíčky už opravdu pošlete k čertu a tu další kachnu nechte v mrazáku třeba na Velikonoce. Teď je čas dát si pohov a nechat tělo nabrat sílu a zdraví.

Naše prababičky a pradědové věděli, nebo možná prostě jen cítili, že hodování bylo dost a je třeba se postit. Staročeský půst měl samozřejmě liturgický podtext, ale zároveň moudře pročišťoval tělo od přejídání a připravoval na křehké období jara. Ostatně, cpát se od Vánoc až do Velikonoc není dvakrát příjemné.

V postní dobu se vařila a jedla jen lehká, skromná a velice zdravá jídla. Po oslavách Masopustu začala podle křesťanských tradic čtyřicetidenní postní doba, a tak je nejlepší čas si tyto úžasné pokrmy připomenout.

Brambory, zelí, čočka, hrách, semena, kroupy, cibule a kořenová zelenina, to byl základ postní kuchyně. Už slovo “masopust” napovídá, že se po tento čas stávali z našich předků víceméně vegetariáni. Na venkově se půst zachovával velmi přísně a lidé nejedli žádné masité pokrmy ani jídla připravovaná na sádle. V tento čas se obešli bez všeho, co souviselo s živočišnou říší, takže se šetřilo i s vejci, máslem, mlékem nebo sýry.

A co se tedy vlastně jedlo? K snídani byl kus chleba a třeba syrové kysané zelí, což mělo vynikající probiotické účinky. Zelí se ostatně jedlo pořád, vařené nebo syrové, byl to ceněný zdroj vitamínů. V poledne bývala hrachová nebo čočková polévka a koláč. Oblíbené byly různé druhy kaší, brambory na loupačku nebo knedlíky. Mastilo se lněným nebo makovým olejem, což by dnešní výživoví poradci jistě rádi schválili. Jedly se také různé polévky, kaše, placky a vdolky, které se ale nemastily a přikusovala se k nim povidla a sušené ovoce.

Typickými postními pokrmy byla pučálka nebo pražma, připravované z naklíčených luštěnin. Právě proces klíčení aktivoval v semenech přínosné látky, a protože to lidé věděli, nechávali naklíčit nejen hrách, ale také oves nebo špaldovou pšenici. Z toho všeho se vařilo, kombinovalo a dochucovalo především cibulí a česnekem, sušenou majoránkou, petrželovou natí nebo libečkem a samozřejmě solí.

Pučálka

Základem je hrách, který se nechá nejprve nabobtnat a poté naklíčit. Naklíčený hrách se pak suší a nakonec peče na suché pánvi nebo v pekáči v troubě. Pučálka se jedla s cibulkou a zelím nebo na sladko s medem a kysanou smetanou.

Pražma

Podobně jako pučálka se nechávalo naklíčit a nabobtnat obilí. Ideální na pražmu byla pšenice špalda nebo nahý oves. Klíčky z obilek se před pražením olámaly a vkládaly do polévek, kaší či salátů. Při opékání by se totiž spálily a znehodnotily.

Kaše

Kaše se dělaly z obilí, zrnin, luštěnin a zeleniny. Z kaší, které se nesnědly, se pak spíše sušily než pekly placky, které se přikusovaly k polévkám.

Žebrácké buchty

V době půstu bylo vaření chudé, a proto ho lidé nazývali žebrácké, bídné, pekařská bolest a podobně. Vdolky nebo buchty z obyčejného kynutého těsta zadělané z tmavé režné mouky upečené v troubě nebo na suchém plátu se přelévaly horkým mlékem s trochou medu.

Polévka z kořínků

Ve skutečnosti z kořenové zeleniny. Nakrájená se opékala s cibulí v troubě nebo restovala v kastrolu. Opečená zelenina totiž získá zvláštní příchuť, která se při vaření uvolní do polévky a je docela jiná než uvařená bez opečení. Když byla zelenina dosti opečená, kuchařka ji zalila vodou z vařeného hrachu. Vše se osolilo a dusilo s divokým kořením.

Kočičí tanec

Pokrm z luštěnin a obilí. Nejčastěji se jednalo o hrách a kroupy, ale také o rýži a čočku. Obě hlavní složky se nejprve máčely a pak se každá zvlášť uvařila. Nakonec se ochutily solí, na oleji osmahnutou cibulkou a česnekem, majoránkou, petrželovou natí a libečkem.

Bramborový kucmoch

Olejem vymaštěný pekáč nebo plech se pokryl slabší vrstvou plátků syrových brambor a bez koření i soli se pekl v troubě. Spečenou bramborovou placku pak naši předkové potřeli česnekem třeným se solí a nakonec zalili vejcem rozšlehaným v mléce a nechali v horku zapéct.

Paprikové zelí

Hlávkové zelí nakrájené na drobnější nudle se nejprve spařilo v cedníku, nechalo okapat, chvíli poté se několik minut podusilo na opečené cibuli. Paprika se rozpustila v tuku těsně předtím, než se přidalo zelí. Po chvíli dušení se pak do hrnce přidaly uvařené horké těstoviny s trochou soli a vše se zamíchalo a nechalo v teple půlhodinky dojít.

Zelí v bramborách

Nebylo to nic jiného než vařené a vystydlé brambory nakrájené na plátky, kterými se pokladl vymaštěný pekáč a vrstvily se s kysaným zelím a trochou kysané smetany. Vše se pak zapeklo v troubě. Takové trochu bramborovo-zelné lasagne :)

Nudle se zelím

Vševypovídající název, prostě vařené domácí nudle smíchané se zelím a opečenou cibulkou. Pokud zbylo trochu sádla anebo masového výpeku a přihmouřilo se nad půstem jedno oko, byla to dokonalá dobrota.

Autor: Kamila Ulčová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky česnek zelenina zdravé jídlo sůl polévka mléko pokrm luštěnina postní jídla obiloviny hlávkové zelí brambor obilniny česká kuchyně půst období půstu staročeská kuchyně

Návrhy pro vás

Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra Těstoviny

Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra

Sněhový dort s malinovým krémem – lehký jako obláček, osvěžující jako letní vánek Sladké

Sněhový dort s malinovým krémem – lehký jako obláček, osvěžující jako letní vánek

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem Nápoje

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové Recepty

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Mramorovaný koláč s červeným rybízem – sladká buchta s letním ovocem Sladké

Mramorovaný koláč s červeným rybízem – sladká buchta s letním ovocem

Vepřové kostky na másle s mrkví a hráškem – poctivé domácí jídlo jako od babičky Maso

Vepřové kostky na másle s mrkví a hráškem – poctivé domácí jídlo jako od babičky

Pikantní zeleninové ratatouille s klobásou – slavná francouzská klasika na ostro Recepty

Pikantní zeleninové ratatouille s klobásou – slavná francouzská klasika na ostro

Malinový džem s čokoládou – sladká elegance ve sklenici Sladké

Malinový džem s čokoládou – sladká elegance ve sklenici


Přečtěte si také

Těstoviny
Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra

Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra

Sladké
Sněhový dort s malinovým krémem – lehký jako obláček, osvěžující jako letní vánek

Sněhový dort s malinovým krémem – lehký jako obláček, osvěžující jako letní vánek

Nápoje
Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Recepty
Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Sladké
Mramorovaný koláč s červeným rybízem – sladká buchta s letním ovocem

Mramorovaný koláč s červeným rybízem – sladká buchta s letním ovocem

Maso
Vepřové kostky na másle s mrkví a hráškem – poctivé domácí jídlo jako od babičky

Vepřové kostky na másle s mrkví a hráškem – poctivé domácí jídlo jako od babičky

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Novinky
Novinky na trhu: osvěžující nápoje i merch, tlakový hrnec, dobroty na BBQ nebo snídaňové pečivo

Novinky na trhu: osvěžující nápoje i merch, tlakový hrnec, dobroty na BBQ nebo snídaňové pečivo

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra

Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný Saláty

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem Těstoviny

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sladké
Mramorovaný koláč s červeným rybízem – sladká buchta s letním ovocem

Mramorovaný koláč s červeným rybízem – sladká buchta s letním ovocem

Malinový džem s čokoládou – sladká elegance ve sklenici Sladké

Malinový džem s čokoládou – sladká elegance ve sklenici

Dort Stracciatella – jednoduchý dort, který zvládne i cukrář začátečník Sladké

Dort Stracciatella – jednoduchý dort, který zvládne i cukrář začátečník

Maso
Vepřové kostky na másle s mrkví a hráškem – poctivé domácí jídlo jako od babičky

Vepřové kostky na másle s mrkví a hráškem – poctivé domácí jídlo jako od babičky

Pečená kuřecí stehna s citronem podávaná s rýží a olivami – křehké maso, které chutná jako léto Maso

Pečená kuřecí stehna s citronem podávaná s rýží a olivami – křehké maso, které chutná jako léto

Sekaná z Lokálu: tradiční rodinný oběd i oblíbená svačina na výlet Maso

Sekaná z Lokálu: tradiční rodinný oběd i oblíbená svačina na výlet

Maso
Vepřové kostky na másle s mrkví a hráškem – poctivé domácí jídlo jako od babičky

Vepřové kostky na másle s mrkví a hráškem – poctivé domácí jídlo jako od babičky

Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce Předkrmy a chuťovky

Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce

Bez masa: Jednoduché květákové kari s cizrnou, hráškem a omáčkou vonící po citronové trávě Vegetariánské

Bez masa: Jednoduché květákové kari s cizrnou, hráškem a omáčkou vonící po citronové trávě

Nápoje
Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem Nápoje

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Saláty
Svěží salát s celerem, jablkem a makrelou – nevšední kombinace, která překvapí

Svěží salát s celerem, jablkem a makrelou – nevšední kombinace, která překvapí

Grilovaný steak z tuňáka s karamelizovanou cibulí na sladkokyselo a pistáciovým pestem podle restaurace Rossopomodoro Ryby a mořské plody

Grilovaný steak z tuňáka s karamelizovanou cibulí na sladkokyselo a pistáciovým pestem podle restaurace Rossopomodoro

Pečený losos s kokosovou rýží a mangovo-avokádovou salsou podle Garden and Kitchen: Luxusní chuť plná zdraví z jedné pánve Ryby a mořské plody
7

Pečený losos s kokosovou rýží a mangovo-avokádovou salsou podle Garden and Kitchen: Luxusní chuť plná zdraví z jedné pánve

Polévky
Jihočeská kyselka aneb friko podle Pepy Nemravy – jednoduchá smetanová polévka s vejci a šťouchanými bramborami

Jihočeská kyselka aneb friko podle Pepy Nemravy – jednoduchá smetanová polévka s vejci a šťouchanými bramborami

Cuketová polévka ovoněná koriandrem – tip na snadný letní oběd Polévky

Cuketová polévka ovoněná koriandrem – tip na snadný letní oběd

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity Polévky

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Recepty
Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Šťavnatý meloun v šunkovém kabátku – svěží a super snadná jednohubka Recepty

Šťavnatý meloun v šunkovém kabátku – svěží a super snadná jednohubka

Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce Předkrmy a chuťovky

Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce

Recepty
Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce Předkrmy a chuťovky

Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce

Salát s pečenými meruňkami, gorgonzolou a fenyklem Saláty

Salát s pečenými meruňkami, gorgonzolou a fenyklem

Sladké
Sněhový dort s malinovým krémem – lehký jako obláček, osvěžující jako letní vánek

Sněhový dort s malinovým krémem – lehký jako obláček, osvěžující jako letní vánek

Mramorovaný koláč s červeným rybízem – sladká buchta s letním ovocem Sladké

Mramorovaný koláč s červeným rybízem – sladká buchta s letním ovocem

Malinový džem s čokoládou – sladká elegance ve sklenici Sladké

Malinový džem s čokoládou – sladká elegance ve sklenici

Recepty
Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Svěží salát s celerem, jablkem a makrelou – nevšední kombinace, která překvapí Saláty

Svěží salát s celerem, jablkem a makrelou – nevšední kombinace, která překvapí

Rýžový salát s tuňákem a avokádem – zdravý a chutný oběd do krabičky Saláty

Rýžový salát s tuňákem a avokádem – zdravý a chutný oběd do krabičky

Maso
Pečená kuřecí stehna s citronem podávaná s rýží a olivami – křehké maso, které chutná jako léto

Pečená kuřecí stehna s citronem podávaná s rýží a olivami – křehké maso, které chutná jako léto

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

prima-cnn-news

Bobošíková: ANO se chová jako člen Fialovy koalice. S kým si dokáže představit spolupráci? Na Ukrajině se schyluje k nejkrvavější bitvě. Napůl obklíčený Pokrovsk je peklem na zemi Detaily Krampolova pohřbu: Pieta ve Strašnicích bude mít dvě části, rozloučit se může i veřejnost

prima-zeny

Marka Lamboru a Dariju Pavlovičovou spojila láska ke koním i mimo natáčení Poslední foto Jiřího Krampola. I na invalidním vozíku skvěle bavil ostatní Jaká jste princezna podle horoskopu? Objevte své královské já!

prima-zoom

Zemětřesení odnesly i velryby a běluhy Nejvzácnější slon na světě byl křížencem slona afrického a indického. Bohužel ho potkal tragický osud Další tragédie v pákistánských horách: Biatlonistka Dahlmeierová nepřežila pád kamenné laviny

prima-fresh

Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra Sněhový dort s malinovým krémem – lehký jako obláček, osvěžující jako letní vánek Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

prima-cool

Nový Vetřelec má obrovský rozpočet Potvrzeno: Nového komisaře Clouseaua hraje legendární komik. Spousta fanoušků je naštvaná, protože není bílý Anakin Skywalker se vrací. Hayden Christensen bude mít překvapivě velkou roli v dalších Star Wars

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Kvůli mojí tvorbě musel táta na kobereček, říká Řezník a představuje Martyho frky Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně

prima-living

Bydlení Jiřího Krampola: Od luxusu na Vinohradech až po dům sociálních služeb Kate a William se chtějí stěhovat! Ze skromného domu míří do luxusní rezidence Vladimír Polívka zvelebuje dům po rodičích na Moravě: Nová kuchyň s vinotékou

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.