Ingredience
- žampion 600 g
- máslo 90 g
- cibule 1
- kmín 1 lžička
- drůbeží vývar 1.5 l
- hladká mouka 2 lžíce
- smetana 200 ml
- pažitka
- sůl
- černý pepř
- houbové koření
Název
- polévka
- žampionová smetanová polévka
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme najemno a dáme na malý oheň pomalu smažit na másle
Plátky žampionů přidáme asi na 20 minut k cibulce
Stále děláme na mírném ohni, abychom z nich dostali co nejvíce chuti
Přisypeme drcený kmín a pokračujeme ještě asi 5 minut
Přes sítko přisypeme mouku, vymícháme jíšku a necháme pár minut zasmažit
Potom pomalu přiléváme vývar a rozmícháváme jíšku
Osolíme, přiklopíme a táhneme na mírném ohni alespoň 45 minut
V mezičase můžeme ochutnat "sílu" a popř
rozmíchat v trošce vody bedlový prášek a vmíchat do polévky
Potom pomalu vmícháme smetanu a necháme přejít varem – dále už nevaříme
Ochutíme čerstvě mletým pepřem, případně dosolíme a před podáváním posypeme nakrájenou pažitkou
Polévka:
Žampionová smetanová polévka
Ingredience:
600 g čerstvých žampionů90 g másla1 (bílá) cibule1 lžička kmínu1,5 l drůbežího vývaru2 lžíce hladké mouky200 ml smetanypažitkasůlčerstvě mletý černý pepřhoubové koření (bedlový prášek)