„Podobají se jako vejce vejci“, tato věta dokonale vyjadřuje podobnost. Vejce, díky kterým lidstvo toto příznačné přirovnání používá, ovšem tak úplně stejná nejsou. A to je bohužel často odsoudí k tomu, že skončí v odpadu. Až deset procent vajec z velkovýroby se vyhodí, protože zkrátka neodpovídají normě. Další tisíce vajec vyřadí supermarkety. Stačí, když se v balení jedno vejce rozbije, obsah vyteče a promáčí dno plata. Celá krabička tak většinou končí v koši. A spoustu vajec samozřejmě vyhodí i spotřebitelé. Stačí jim k tomu fakt, že prošlo datum spotřeby. Přitom vejcím často vůbec nic není. Případně si stačí udělat jednoduchý test ponořením do vody. Zkažené vajíčko se drží na hladině, čerstvé se potopí.
Zachraňte vejce, třeba domácí tatarkou od Ondřeje Moliny
A na druhé straně žebříčku plýtvání jídlem máte farmáře, který s láskou chová pár slepic. Každé vajíčko opatrně sebere, skladuje v ideálních podmínkách a následně prodá zákazníkům. Ti většinou neřeší, jestli vajíčko není náhodou velikostně odlišné od těch ostatních a pokud řeší, farmář jim ochotně vysvětlí, že velikost vajec se může v životě slepice lišit. Záleží například na věku zvířete. Na kvalitu vejce to nemá vliv. A když je nějaké vajíčko nakřáplé, rozhodně neletí do odpadu, farmář si z něj s chutí udělá omeletu.
Hm, domácí tatarka z pravých domácích vajíček Zdroj: Radka Matthey
Zachránit potraviny před plýtváním je současným trendem. Propagují ho i samotní kuchaři. Jedním z nich je šéfkuchař Ondřej Molina. Jeho filozofií je vařit tak, aby takřka nic nezbylo. „Nenávidím vyhazování jídla. Řídím se heslem ‚Zachraň jídlo, šetři peníze‘ a toto myšlenku se snažím předávat i mým sledujícím na sociálních sítích prostřednictvím videí. Chci poděkovat všem, kteří se mnou po této ‚low waste‘ cestě kráčejí se mnou a velký dík patří i aplikaci Nesnězeno, která odvádí velký kus práce na poli záchrany jídla a taky aplikaci Guláš, se kterou se snažíme tvořit recepty, aby nezbylo vůbec nic,“ říká Ondřej Molina.
Ondřej Molina ve svém milovaném voze Peugeot Zdroj: Petr Šolar
Tento svérázný kuchař takovými recepty proslul. Jmenujme třeba originální cookies z kávového lógru nebo kandované slupky z vodního melounu. Ondřej Molina poukazuje i na obrovskou ekologickou zátěž, kterou s sebou gastronomie nese, ať už se jedná o výrobu, skladování, dopravu až po následné vyhazování potravin. Proto se snaží dopad gastronomie na životní prostředí co nejvíce snížit. Například tím, že kvalitní ekologické suroviny, včetně vajec, nakupuje na lokálních farmách, kam jezdí úsporným autem.
„Jezdit ekologicky šetrným autem je pro mě stejně důležité, jako ekologicky vařit. Jezdím plug-in hybridním autem Peugeot 308, které ujede na elektřinu asi 50 kilometrů, což mi většinou stačí, abych dojel tam, kam potřebuji s nulovými emisemi. Není to nijak obří auto, ovšem kufr dokáže pobrat všechny termoboxy, suroviny i kuchařské náčiní,“ říká Ondřej Molina.
Jede-li vůz na elektrický pohon, eliminuje veškeré vibrace. Křehká vajíčka se tak bez sebemenší újmy dostanou na místo určení.
Ondřej Molina ve svém milovaném voze Peugeot Zdroj: Ondřej Molina
Pro čerstvá vejce si Ondřej Molina jezdí k ekofarmáři jen pár kilometrů od Prahy. Taková vajíčka, u kterých má 100% záruku čerstvosti pak používá třeba na výrobu domácí tatarky. O recept se s námi podělil.
Domácí tatarka s domácí majonézou:
Ingredience:
- Žloutky z domácích vajíček nebo z ověřeného zdroje
- Hrubozrnná hořčice
- Olej
- Sůl
- Šťáva z ½ citronu
- Kapary, 1 kyselá okurka, zelená petrželka
Postup:
Žloutky dáte do misky a přidáte hořčici. Promícháte a za stálého míchání kapete olej, až vznikne krémová konzistence. Osolte a zakápněte citronovou šťávou nebo kvalitním octem. Přidejte nasekané kapary, nasekané okurky a petržel. Dochuťte a máte hotovo.