Pokud seženete i červenou čekanku – puky nebo hlávku (radicchio), tím líp – v tom případě použijte oba druhy.
4 porce
30 minut
Suroviny
čekankové puky
2 ks
červená čekanka
1 ks
mandarinky
4 ks
Granátové jablko
1 ks
červená cibule
1 ks
polníček nebo rukola
2 hrsti
Na zálivku
ořechový olej nebo extra panenský olivový olej
2 lžíce
citronová štáva
2 lžíce
šťáva z mandarinek a z granátového jablka
hrubozrnná horčice
1 malá lžička
Med
1 lžíce
Sůl
čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Z čekanky odřízněte zaschlý konec, případně odstraňte poškozené vrchní listy.
Puky rozdělte na listy, červenou čekanku nakrájejte na proužky. Listy dejte do širší misky a přidejte oprané a osušené listy polníčku. Oloupané mandarinky nakrájejte na plátky a přidejte je k salátu, šťávu zachyťte v misce. Granátové jablko rozkrojte na čtvrtiny a nad miskou lžičkou nebo “vylámáním” z něj vyndejte granátky a přidejte je k salátu.
Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné plátky a vložte do cedníku. Přelijte vroucí vodou a nechte zchladnout (spařením horkou vodou ji zbavíte štiplavosti).
Připravte si zálivku: smíchejte olej, citronovou šťávu, zachycenou šťávu z mandarinek i z granátového jablka, hořčici, med, sůl a pepř. Ochutnejte, případně dolaďte. Cibuli přidejte k salátu, vše přelijte zálivkou a lehce ho promíchejte.
Zdroj receptu
Karolína Kamberská
Radost podle Karolíny
Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.
Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“
I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři.