Zmrzlina v zimě? Proč ne! Kdo by ji vykázal od stolu s tím, že patří jen do horkých letních dní, o moc by přišel! Ostatně to potvrzuje i nejlepší mistr zmrzlinář u nás - Honza Hochsteiger. Zeptali jsme se ho, jak zmrzlinu zahalit do zimního a svátečního hávu a připojil i báječný zmrzlinový recept.
Vyzkoušejte sváteční skořicovou zmrzlinu podle mistra zmrzlináře
Honzo, jaké zmrzlinové trendy a chutě vládnou teď, v zimě?
Obecně lze říct, že v zimě se jí smetanové, oříškové a čokoládové zmrzliny určitě víc, než kyselé ovocné sorbety, které dominují horkým letním dnům. Z velmi starých cukrářských knih víme, že když v zimě dříve nebylo ovoce, dělaly se zmrzliny i z nasušených květinových odvarů. Levandulovou známe, ale fialková či růžová se dnes skoro nevyskytuje.
Trendem posledních let je zejména využívání sezónních surovin. Je - li například dýně - vyrábíme dýňovou, třeba se skořicí. Jsou lanýže - máme i lanýžovou zmrzlinu a tak by se dalo pokračovat. Velmi oblíbené jsou už tradičně skořicová, či zmrzlina z koření indické Masaly a v Crème de la Crème je vyrábíme i ve veganských verzích.
Hodí se zmrzlinový dezert na sváteční stůl o Vánocích? V Itálii se určitě zmrzliny v zimě nevzdávají…
Zmrzlinové dezerty je možné připravit v tolika rozmanitých variantách a chutích, že se hodí pro každou příležitost a určitě i na Vánoce! V Itálii jsou tradiční a velmi populární jedlé kaštany Marron Glacé, které se prodávají pečené všude na ulicích, ale do zmrzliny se používají většinou kandované. Třeba kaštanová zmrzlina s jablečným pyré s fenyklem by byl velmi chutný “zimní” zmrzlinový dezert.
Jak skloubit studenou podstatu zmrzliny s chutěmi na horké pokrmy?
Existují různé smažené zmrzliny, jejichž podstatou je to, že zmrzlina je obalená do piškotového těsta a to pak tvoří izolaci, aby se při smažení zmrzlina nerozpustila. Mnohem zajímavější dezert ale připravoval ve třicátých letech u nás vynikající cukrář Vilém Vrabec, jenž podával hostům svou " ledovou hořící zmrzlinovou bombu".
Klasická kombinace teplého a studeného jsou horké maliny s vanilkovou zmrzlinou. Když přidáte i trochu anýzu nebo anýzového likéru, stane se kombinace malin a vanilky ještě zajímavější.
Mistr zmrzlinář - Honza Hochsteiger, Foto: archiv Crème de la Crème
Honzo, dáte nám recept na nějakou vánoční a silvestrovskou zmrzlinovou pecku?
Dám a rád! S touto zmrzlinou na svátky skutečně zazáříte.
Skořicová smetanová zmrzlina přelitá italským likérem Amaretto di Saronno sypaná griliášem
Nejjednodušší recept na zmrzlinu je podle starého italského receptu Crema Antica, recept na 1 kg zmrzliny:
Potřebujete:
• 200 g cukru krupice
• 150 g smetany 31%
• 542 g plnotučného mléka
• 100 g žloutků
• 8 g mleté, nejlépe ceylonské skořice
Postup:
1) Vše smíchejte a metlou dobře rozmíchejte.
2) Směs ohřejte na 85 stupňů (nesmí se vařit!), zchlaďte a dejte vyrobit do zmrzlinového strojku. Jestli ho nemáte, můžete mrazit i jen tak v mrazáku, jen je třeba každou hodinu promíchat, dokud krém nezmrzne.
3) Griliáš vyrobte z opražených nadrobno nasekaných oříšků, které přidejte do zkaramelizovaného cukru.
4) Hotovou zmrzlinu naservírujte do pohárů, přelijte trochou likéru Amaretto di Sarono, navrch nasypte křupavý griliáš z oříšků.
Autor: Kamila Ulčová