Švestková omáčka
- švestky
- švestková povidla
- citronová šťáva
- sůl
- skořice
Head
Švestková omáčka
Head
Postup přípravy
Žampiony a jarní cibulku si nakrájíme najemno, bylinky natrháme. Na pánvi si rozpálíme olivový olej a na něm orestujeme cibulku, dokud nezesklovatí, pak přidáme žampiony. Vydusíme šťávu a přidáme bylinky. Takto připravenou směs dáme na cedník a necháme ze směsi vykapat přebytečnou vodu.
Vepřovou panenku opepříme, osolíme a na rozpálené pánvi ji z každé strany orestujeme a necháme odpočinout. Rozválíme si listové těsto nebo rovnou koupíme rozválený plát, na něj nasypeme trošku strouhanky, aby nasákla přebytečnou šťávu. Na rozválené těsto naklademe předem připravenou směs z žampionů, položíme na ně panenku a zabalíme (i konce). Takto dáme na pekáč s pečicím papírem, potřeme žloutkem a vložíme do předem předehřáté trouby na 180 až 200 stupňů a pečeme, než nám listové těsto krásně zezlátne.
Po upečení rolku rozkrojíme na porce a servírujeme.
Šťouchané brambory: Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Vaříme v osolené vodě doměkka, pak je scedíme a nahrubo pomačkáme, na zjemnění přidáme máslo. Nakonec do rozšťouchaných brambor přidáme nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku.
Švestková omáčka: Sušené švestky orestujeme na másle. Přidáme švestková povidla, aby nám omáčka zhoustla. Dochutíme solí, trochou citrónové šťávy a můžeme na chvíli přihodit kousek skořice a badyánu. Skořici a badyán před podáváním vyndáme. Nebo si dopředu můžeme přichystat vývar z celé skořice a badyánu. Tímto vývarem poté ředíme omáčku.