Suroviny
Postup přípravy
- V nejlépe ocelové (její světlá barva vám lépe umožní kontrolovat zabarvování másla) nebo keramické pánvi se světlým povrchem začněte rozehřívat na kousky nakrájené máslo.
- Rozehřívejte při střední teplotě, až se máslo úplně rozpustí. Zahřívejte dál a promíchávejte, máslo začne pěnit a trochu prskat, jak se z něj odvařuje voda. Asi po 4 minutách přestane máslo prskat a začne se silněji zabarvovat, teplotu stáhněte na nízkou.
- V okamžiku, kdy v pánvi vznikne průhledná zlatohnědá tekutina, na dně se usadí tmavě zbarvené mléčné usazeniny a máslo začne karamelově vonět, okamžitě ho sundejte z plotýnky a přelijte do misky nebo sklenice.
- Vepřové kotlety u kosti nařízněte a maso naklepejte. Pánev vytřete, přidejte do ní kousek čerstvého másla a vlijte asi 2 lžíce másla zhnědlého. Až se dostatečně rozehřeje, opečte z obou stran kotlety dozlatova.
- Přidejte snítky tymiánu, kotlety osolte, opepřete, snižte teplotu, pánev přikryjte a kotlety krátce poduste, aby změkly.
- Kotlety odkryjte, do pánve přidejte stroužky česneku a kotlety nechte při střední teplotě ještě trochu vypéci, aby byly hezky zlaté. Podávejte přelité vypečenou máslovou šťávou.
PRIMA TIP Oříškové či zhnědlé máslo je další kuchařský trik, který posouvá výchozí chuť másla k rafinovanějšímu zážitku. Ten pak vynikne v kombinaci s velice prostou přípravou a typickou chutí masa.
Vyzkoušejte také recept na pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE