Suroviny
- vepřové maso 1 kg
- brambory 1 kg
- mrkev 2 kus
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
1. Vepřovou panenku očistíme, naporcujeme, okořeníme a necháme v lednici uležet.
2. Na pánvičce si opečeme slaninu. Brambory necháme skoro rozvařit. Uvařené brambory rozmačkáme s máslem, přimícháme opečenou slaninu a najemno nakrájenou jarní cibulku.
3. Bylinkové máslo připravíme z pomazánkového másla a koření na bylinkové máslo. Máslo můžeme vytvarovat do libovolných tvarů a dát do lednice ztuhnout.
4. Zeleninu (mrkev, cuketa, paprika) si nakrájíme na proužky a ochutíme provensálským kořením, solí a pepřem. Nakrájenou a dochucenou zeleninu orestujeme zprudka na pánvi a pak na závěr přidáme nakrájenou jarní cibulku a celá cherry rajčátka, která už jen zlehka zahřejeme, aby nepopraskala.
5. Panenku zprudka orestujeme na pánvi, aby se zatáhla, a vložíme ji do trouby zahřáté na 200 stupňů, kde ji necháme dotáhnout, aby zůstala uprostřed růžová a šťavnatá. Podáváme se zeleninou a porcí hezky naservírovaných šťouchaných brambor.