Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky
Markéta Princová

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Víte, jak vznikla tradice barvení vajec o Velikonocích? Barvy na kraslicích mají různé významy

Velikonoční kraslice

Velikonoční kraslice Zdroj: istock.com

  • Zavřít

Velikonoční kraslice Zdroj: istock.com

S příchodem Velikonoc přichází po dlouhé zimě i jarní počasí, které probouzí přírodu, ale i lidskou mysl. Lidé od nepaměti připravují barevná vajíčka, stuhy na pomlázky a pečou mazance a beránka. Právě barvení vajec s sebou nese hluboce zakořeněnou symboliku a také čistě praktický původ.

Vejce k Velikonocům patří stejně jako beránek nebo pomlázka. Mnozí, kteří se nemůžoui dočkat konce dlouhé zimy, podpoří slunné dny ošatkou plnou barevných vajíček na stole. Dnes vajíčka barvíme pouze za dekorativním účelem, dříve tomu tak ale nebylo.

Vejce se začala barvit čistě z praktického důvodu. Velikonoce totiž přicházejí zkraje jara, a slepice tak po zimě opět snášejí v plné síle. S příchodem křesťanství však věřící drželi přísný půst, a vejce proto v domácnostech přebývala. Nesmělo se totiž jíst maso, mléčné výrobky a ani zmiňovaná vejce.

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Ozdobte velikonoční vajíčka otisky lístků a kvítků. Přírodní barvy jim sluší nejvíce

Proč se vejce začala barvit

Vejce se proto začala vařit natvrdo, protože v takovém stavu vydržela o něco déle. Ta vařená se musela oddělit od čerstvých, a proto se začala barvit na červeno. Postupem času se přidaly další barvy. A ještě později je hospodyně během večerů začaly jednoduše zdobit.

Význam velikonočních barev

První barevná vejce se údajně začala objevovat už tisíce let před našim letopočtem. Skořápky se pravděpodobně zdobily už v pravěku. Tradice barvení vajec tak nepochází z křesťanské víry. Nejstarší kraslici je podle historiků 2 300 let. První historicky doložené barvení vajec je z roku 1290 králem Edwardem I., který nechal namalovat 450 vajec na zlato.

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Barvení vajec jídlem: Jednoduchým postupem docílíte sytých a zářivých barev

Podle našich zvyků jsou malovaná vajíčka odměnou koledníkům, kteří obcházejí dům od domu. Děvčata však chlapcům nedala jen tak nějaké vajíčko. Pečlivě zvažovala barvu, kterou jim podala. Každá barva mívala totiž jiný význam.

Červená kraslice

Barva života, krve ohně a veselí je nejspíš první barvou, která se na vajíčka začala používat. Na jižní Moravě se červená kraslice našla v hrobě ženy z let 1020–30. Červená znamenala lásku a náklonnost. Dívky je tedy dávaly na koledu jen svém milému.

Žlutá kraslice

Opakem červené je žlutá, neboť tu dostal ten chlapec, který u dívky neměl ani nejmenší šanci. Na druhou stranu se jedná o barvu slunce vítězícího nad zimou, zrajícího obilí, hvězd, ale také žárlivosti.

Zelená kraslice

Je to optimistická barva znázorňující jaro, mládí, růst, veselí, zdraví a naději. Dívky ji dávaly chlapcům, kteří pro ně byli atraktivní.

Modrá kraslice

Tou dívky dávaly chlapcům naději. V křesťanství pak tato barva znamená nebesa a ochranu proti uhranutí.

Zdroj: milujivelikonoce

Z vajec uvařených natvrdo připravte jednoduchou vajíčkovou pomazánku podle našeho videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Velikonoce kraslice vejce velikonoční vajíčka význam barev

Návrhy pro vás

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Grilování
9

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou


Přečtěte si také

Polévky

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Novinky

Zákulisí restaurací typu all you can eat: Strategie a triky majitelů pro úspěch a zisk

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Kvetou bezinky! Vyrobte si lahodný med, ocet nebo vínečko

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Grilování

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Novinky

Důvod, proč Španělé večeří tak pozdě a odpoledne drží siestu, není takový, jaký byste čekali

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Těstoviny

Jarní tarhoňa s brynzou, slaninou a pestem z medvědího česneku

Těstoviny

Pasta e Ceci: Italské těstoviny s cizrnou a pecorinem

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Grilování
9

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Snídaně
6

Domácí bulka s bylinkovým máslem, pečenou slaninou, vejcem, rajčetem a mladým špenátem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

prima-cnn-news

Povede Šmarda ČSSD i po sjezdu? Jeho vyzyvatel volá po důraznější kritice vládních kroků Babišovi s Fialou se práší od úst. Měli by oba prosit Boha a občany za odpuštění, míní expert RADAR: Slunce vystřídá zatažená obloha, objeví se déšť a bouřky. Podívejte se, kde udeří

prima-zeny

Třeštíková čeká na poutavé pozvání na rande. Nápadníka vyděsila poznámkou o klitorisu Přípravy na svatbu vrcholí. Sára Affašová a Martin Donutil byli vybírat prstýnky Nelítostný boj o místa ve školách a školkách trvá. Ta bezmoc je hrozná, popsal rodič

prima-zoom

Jak se samurajové dostali ke Sfinze? Nejrychleji útočící had světa se zakousne ve zlomku vteřiny. Podívejte se na smrtonosný útok Polární záře vzniká díky náhodě. Podívejte se na ni z vesmíru

prima-fresh

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky Zákulisí restaurací typu all you can eat: Strategie a triky majitelů pro úspěch a zisk Kvetou bezinky! Vyrobte si lahodný med, ocet nebo vínečko

prima-cool

Arnoldovo dojemné přání Clintovi The Rock se vrátí jako Hobbs ještě před Rychle a zběsile 11 Spider-Man 4 se chystá, fanoušky ale nadchnou i další nové hrané filmy

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Víte, čím můžete pokazit ženský orgasmus? Těmto chybám se vždy vyhýbejte OnlyFans není pouze o nahých fotkách. Modelky přiznaly, jaké nejdivnější věci po nich lidé chtěli

lajk

Youtuber Kovy se státního vyznamenání nedočká. Jeho nominace na obří poctu skončila nezdarem České hvězdy OnlyFans se budou v novém turnaji plácat přes zadek. Zápasit bude i legendární pornoherec Fanoušci Taylor Swift si na její koncert berou plíny. Nechtějí totiž zmeškat žádnou písničku

prima-living

Pivoňky potřebují čas, než vykvetou. Jak opojně vonící květiny pěstovat? Barvy ovlivňují naši psychiku. Které a do jakých místností zvolit? Modrá je dobrá, už je to tak! Přesvědčíme vás, že to platí i v bytovém designu

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.