Komerční sdělení

Uchovejte si chuť léta na celý rok

Džemy jsou skvělým způsobem, jak se během celého roku vrátit alespoň na chvíli do letních dní plných slunce a chuti šťavnatého ovoce. Díky širokému sortimentu produktů Dr. Oetker zvládnete přípravu vašich oblíbených džemů během chvilky.

Kouzlo domácích džemů znaly už naše prababičky, které si díky tomu uchovávaly alespoň část letního ovoce na zimu. Takto zakonzervované ovoce můžete využít během celého roku, obzvlášť při sladkém pečení nebo přípravě sladké snídaně.

Při samotné přípravě džemů se můžete inspirovat tradičními recepty – tedy že na jeden díl ovoce padne jeden díl cukru. Na druhou stranu, pokud dáváte přednost současným trendům, množství cukru potřebného k želírování lze jednoduše snížit, aniž byste se připravili o sladkou chuť a správnou konzistenci džemu. Ať už tedy u vás doma zvítězí cokoliv, s produkty Dr. Oetker zvládnete obojí.

Základem každého zavařování zůstává Pektin. Skvěle se hodí Pektin Dr. Oetker, který je navíc veganský a zpracujete s ním až 2 kg ovoce. Podle zralosti ovoce můžete Pektinu přidat cukr dle vlastní preference – řepný, třtinový či hnědý. Díky tomu bude příprava džemu opravdu jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Pokud si nevíte rady s poměry, poradí vám zavařovací kalkulačka.

Směs zahrady a lesa

V džemech můžeme často spojit naše nejoblíbenější ovocné chutě. Kombinovat se v nich dají i dva oddělené světy, třeba les a zahrada. K takovému džemu budete potřebovat 1 kilogram odstopkovaného rybízu, 500 g borůvek a 1 balení Želírovacího cukru Super 3:1 Dr. Oetker

Očištěné ovoce vložte do velkého hrnce a dobře promíchejte s želírovacím cukrem. Za stálého míchání směs následně přiveďte k varu a vařte důkladně po dobu minimálně 5 minut. Výsledný džem ihned naplňte do připravených sklenic. Následně uzavřete a nechte pár minut odpočívat dnem vzhůru.

Kouzlo Kyseliny citrónové

Neméně důležitým pomocníkem při zavařování je Kyselina citronová Dr. Oetker, která podporuje želírovací proces, zvýrazňuje chuť ovoce a prodlužuje trvanlivost džemu. Skvělé také při přípravě jahodovo – rebarborového džemu, kterým vylepšíte každý chléb nebo čerstvé lívance.

Na přípravu džemu do hrnce vložíme jahody a rebarboru nakrájené na menší kousky a rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Smícháme ½ balíčku Pektinu Dr. Oetker (10 g) s 2 polévkovými lžicemi cukru a přidáme k jahodové směsi. Směs přivedeme za stálého míchání do varu a asi 1 minutu důkladně povaříme. Do hrnce vložíme jahody a rebarboru nakrájené na menší kousky a rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Smícháme ½ balíčku Pektinu Dr. Oetker (10 g) s 2 polévkovými lžicemi cukru a přidáme k jahodové směsi. Směs přivedeme za stálého míchání do varu a asi 1 minutu důkladně povaříme.

Přidáme zbytek cukru, opět přivedeme do varu a za stálého míchání důkladně povaříme 5 minut. Džem odstavíme a přidáme Kyselinu citrónovou Dr. Oetker. Provedeme zkoušku tuhnutí. Na talířek kápneme 1-2 lžičky právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme do džemu ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.

Odebereme případnou pěnu a plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a necháme asi 5 minut stát na víčku.

Více chutných receptů naleznete na webu: Naše recepty | Dr.  Oetker.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty