Na omáčku
- bourbon 300 ml
Head
- sůl 0.5 lžíce
Na omáčku
- užená paprika 1 lžička
Postup přípravy
Rozehřejte troubu na 170°C. Plec nakrájejte na pěticentimetrové kostky. Osolte, opepřete a vetřete česnek. Ve větším kastrolu, přiveďte k varu bourbon s cibulí, vařte 5–10 minut, až se většina alkoholu odpaří a zbydou asi dvě lžíce tekutiny. Do kastrolu přidejte 140 ml vody a všechny ostatní přísady na omáčku, důkladně promíchejte, přiveďte znovu k varu a pár minut vařte.
Do pekáče naskládejte maso, přelijte připravenou omáčkou, důkladně promíchejte, zakryjte alobalem a dejte na péct na dvě hodiny. Pak maso odkryjte a pečte ještě 30–45 minut, až je maso tak měkké, že jde snadno vidličkou rozdělit na vlákna.
Mezitím si připravíme těsto na bramborové noky. Brambory si uvaříme den dopředu ve slupce. Oloupeme je a nastrouháme najemno. Na vále zpracujeme s moukou s vejcem, olejem a solí. Vypracujeme těsto, které vyválíme na válečky a nakrájíme. Vaříme, dokud noky nevyplavou na hladinu. Těsně před podáváním noky osmažíme na másle, a přidáme nasekanou petrželovou nať.