Výživná kniha o jídle

Tradiční linecké cukroví podle Karolíny Fourové

Moje hodnocení
6x

Nezbytná součást českých Vánoc a adventních příprav. Co rodina, to jiný recept na linecké, ale jedno mají všechny společné – lásku obtisknutou do těsta a slastný pocit zastavení času. Pokud jste si na horskou chalupu žádné linecké nepřibalili, nic vám nebrání je upéct i po vánočních svátcích. K odpolední kávě, svařáku, vaječnému likéru i horkému čaji je bezkonkurenční.

50 porcí
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Máslo prošlehejte dohladka, buď ručním šlehačem nebo v robotu s nástavcem flexi metla (třecí). Zašlehejte do něj žloutek, citronovou kůru, dřeň vyškrábnutou z vanilky a krupicový cukr.
  2. Přisypte mouku a třete do konzistence drobenky. Nehněťte těsto příliš dlouho, aby bylo po upečení křehké. Drobenku vysypte na vál a zlehka spojte do válečku. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte přes noc do lednice.
  3. Odpočinuté těsto nechte stát 20 minut při pokojové teplotě, aby změklo. Plechy vyložte pečicím papírem.
  4. Z těsta odkrojte velký kus a na lehce pomoučené ploše ho vyválejte na 3mm plát. Podsypávejte těsto moukou co nejméně, aby zůstalo křehké. Vykrajujte drobné tvary a skládejte je na připravený plech. Stejným způsobem zpracujte zbylé těsto.
  5. Plech s cukrovím vložte na pár minut do lednice, aby zpevnilo. Při pečení se nebude roztékat a příliš zvětšovat, poté bude křehčí. Troubu předehřejte na 180 °C.
  6. Cukroví pečte zhruba 10 minut, až začne zlátnout. Vytáhněte ho z trouby, opatrně přesuňte i s pečicím papírem na podložku a nechte zchladnout.
  7. Zchladlé cukroví slepujte džemem a zlehka poprašte moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Výživná kniha o jídle

Karolína Fourová Výživná kniha o jídle

Inženýrka v oboru výživy a kvality potravin Karolína Fourová ví o jídle téměř vše a umí to velmi srozumitelně vysvětlit. A také umí vařit a poutavě o tom psát. A tak bylo jen otázkou času, kdy vydá svou kuchařku. Její Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete odhalila a na pravou míru uvedla mnoho zakořeněných mýtů o zdravých potravinách. V novince Výživná kniha o jídle jde ještě hlouběji a představuje suroviny ze všech úhlů pohledu – jejich kvality, výživové hodnoty, skladování a způsobu úpravy. Teorii doplňuje 50 praktickými a prověřenými recepty.

Vydalo nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty