Tradiční linecké cukroví podle Karolíny Fourové
Zdroj: Výživná kniha o jídle
Tradiční linecké cukroví podle Karolíny Fourové
Zdroj:
Výživná kniha o jídle
Nezbytná součást českých Vánoc a adventních příprav. Co rodina, to jiný recept na linecké, ale jedno mají všechny společné – lásku obtisknutou do těsta a slastný pocit zastavení času. Pokud jste si na horskou chalupu žádné linecké nepřibalili, nic vám nebrání je upéct i po vánočních svátcích. K odpolední kávě, svařáku, vaječnému likéru i horkému čaji je bezkonkurenční.
Postup přípravy
-
Máslo prošlehejte dohladka, buď ručním šlehačem nebo v robotu s nástavcem flexi metla (třecí). Zašlehejte do něj žloutek, citronovou kůru, dřeň vyškrábnutou z vanilky a krupicový cukr.
-
Přisypte mouku a třete do konzistence drobenky. Nehněťte těsto příliš dlouho, aby bylo po upečení křehké. Drobenku vysypte na vál a zlehka spojte do válečku. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte přes noc do lednice.
-
Odpočinuté těsto nechte stát 20 minut při pokojové teplotě, aby změklo. Plechy vyložte pečicím papírem.
-
Z těsta odkrojte velký kus a na lehce pomoučené ploše ho vyválejte na 3mm plát. Podsypávejte těsto moukou co nejméně, aby zůstalo křehké. Vykrajujte drobné tvary a skládejte je na připravený plech. Stejným způsobem zpracujte zbylé těsto.
-
Plech s cukrovím vložte na pár minut do lednice, aby zpevnilo. Při pečení se nebude roztékat a příliš zvětšovat, poté bude křehčí. Troubu předehřejte na 180 °C.
-
Cukroví pečte zhruba 10 minut, až začne zlátnout. Vytáhněte ho z trouby, opatrně přesuňte i s pečicím papírem na podložku a nechte zchladnout.
-
Zchladlé cukroví slepujte džemem a zlehka poprašte moučkovým cukrem.
Tradiční linecké cukroví podle Karolíny Fourové
Zdroj: Výživná kniha o jídle
Tradiční linecké cukroví podle Karolíny Fourové
Zdroj:
Výživná kniha o jídle