Suroviny
- máslo (změklé) 140 g
- žloutek (větší) 1 ks
- citronová kůra z 1 menšího chemicky neošetřeného citronu
- vanilkový lusk 1 ks
- cukr krupice 70 g
- hladká mouka 210 g
- rybízový džem (na promazání) 100 g
- hladká mouka (na podsypání)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Máslo prošlehejte dohladka, buď ručním šlehačem nebo v robotu s nástavcem flexi metla (třecí). Zašlehejte do něj žloutek, citronovou kůru, dřeň vyškrábnutou z vanilky a krupicový cukr.
- Přisypte mouku a třete do konzistence drobenky. Nehněťte těsto příliš dlouho, aby bylo po upečení křehké. Drobenku vysypte na vál a zlehka spojte do válečku. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte přes noc do lednice.
- Odpočinuté těsto nechte stát 20 minut při pokojové teplotě, aby změklo. Plechy vyložte pečicím papírem.
- Z těsta odkrojte velký kus a na lehce pomoučené ploše ho vyválejte na 3mm plát. Podsypávejte těsto moukou co nejméně, aby zůstalo křehké. Vykrajujte drobné tvary a skládejte je na připravený plech. Stejným způsobem zpracujte zbylé těsto.
- Plech s cukrovím vložte na pár minut do lednice, aby zpevnilo. Při pečení se nebude roztékat a příliš zvětšovat, poté bude křehčí. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Cukroví pečte zhruba 10 minut, až začne zlátnout. Vytáhněte ho z trouby, opatrně přesuňte i s pečicím papírem na podložku a nechte zchladnout.
- Zchladlé cukroví slepujte džemem a zlehka poprašte moučkovým cukrem.