Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy

Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Bramborový salát
Bramborový salát
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Nejdobrodružnější prázdninové jídlo? Rozhodně Setonův hrnec!

Setonův hrnec

Setonův hrnec Zdroj: iStock

  • Zavřít
Setonův hrnec

Setonův hrnec Zdroj: iStock

Setonův hrnec nebo zakopané maso. Vyberte si název, ale dobrodružnější jídlo byste o prázdninách s dětmi jen těžko hledali! Vařte jako “Dva divoši”!

Seznam.cz banner

Znáte slavnou knížku Ernesta Thompsona Setona “Dva divoši”? Starší ročníky přikyvují, ti mladší ji možná teprve objeví. Plnokrevné chlapecké dobrodružství uprostřed divoké kanadské přírody se stalo pojmem mezi prázdninovou dobrodružnou četbou a dalo také život jedné fantastické kulinární zábavě, které se od těch dávných časů říká “Setonův hrnec”.

Je to nejvíc zálesácká záležitost, před kterou buřty na klacku jen blednou závistí. Jestli chcete o prázdninách své ratolesti unést od mobilů a virtuálních her do světa lesů a indiánských dobrodružství, vytaste se s tímto jídlem a na ipad si ani nevzpomenou, tedy alespoň na chvíli.

Knižní hrdinové, chlapci Yan a Sam, zkoušejí v Setonově knize žít podobně jako indiáni, tedy co nejblíže přírodě. Uvaří si jídlo zakopané v zemi a to je celé to úžasné kouzlo! Nečekejte nějakou rychlovku, naopak, jde o dlouhý proces s přípravami a pomalým líným vařením a dlouhým těšením se na fantastický výsledek. Lahodného pokrmu se dočkáte až za pět hodin, ale celý proces vážně stojí za to. Bude s tím spojena trocha “špinavé” manuální práce, kterou vaši páni kluci a dámy holky určitě zvládnou, trochu se zapotí, ale oči jim budou zářit jako malým divochům.

Co všechno budete potřebovat?

• obyčejný zahradní rýč

• asi 14 cihel

• jeden kovový kýbl nebo jinou použitelnou nádobu na řeřavé uhlíky

• hodit se budou ochranné rukavice a kovová lopatka na vybírání žhavých uhlíků

• velkou litinovou nádobou s pokličkou, máte-li za skautských dob zavírací kotlík, pak je vyhráno!

Také si už den předem vyhlédněte místo, kde kotlík zakopáte a připravte si dobře vyschlé dřevo. Úplně nejlepší je to mírně aromatické, které máte z ovocných stromů, třeba třešňové nebo švestkové.

Nejdříve vykopejte asi půl metru hlubokou jámu a místem nešetřete. Budete do ní muset vtěsnat cihly, uhlíky, drny i hrnec, tak hleďte, ať je kam. Drny, které vám při práci zůstanou, rozhodně nevyhazujte, při vaření hrají svou roli!

Už máte asi půl metru hlubokou jámu? Výborně! Na její dno a po okrajích rozložte cihly, vyrábíte improvizovanou pec.

Asi tři cihly nechte stranou a uchovejte na překrytí horní vrstvy pece.

Uvnitř rozdělejte oheň tak velký, aby vám zbylo co nejvíce žhavých dřevěných uhlíků a to do té míry, že by měla být pec asi do 3/4 plná žhavých uhlíků!

Uhlíky jsou hotové, když většina z nich prohoří do černa, ale ještě žhavě sálá.

Pak polovinu uhlíků odeberte do kovové nádoby a buďte u toho opatrní, ať se nepopálíte.

Do pece na žhavé uhlíky vložte hrnec uzavřený poklicí.

Kotlík ze všech stran zasypte odebranými žhavými dřevěnými uhlíky, překryjte zbylými cihlami a nakonec zakryjte drny.

Na pět až šest hodin máte hotovo a jen se můžete těšit na výsledek. Pro děti je to pořádný bobřík trpělivosti, a proto načasujte Setonův hrnec tak, abyste si ho užili třeba ke společné večeři.

Zhruba za pět hodin uhlíky téměř vyhoří, pak tedy odstraňte drny, cihly, zbývající uhlíky, a kotlík vysvoboďte ven.

Kuře v jílu
Recepty

Kuře v jílu

25

A co do hrnce? Setonův hrnec nezná hranic!

Postupujte podobně jako při grilování, ideální jsou tedy variace masa, koření, bylinek a zeleniny. Buďte přírodní a využijte sezonní zeleninu z vaší zahrady nebo farmářského trhu, brambory, čerstvé bylinky, houby nebo třeba lesní ovoce.

Vyplatí se také použít kvalitní olej na naložení masa tak, aby ještě před uložením do jámy natáhlo všechny chutě.

Maso volte raději to křehčí, které se pod zemí dobře propeče, vhodné je například krůtí maso, vepřové plecko, ryby nebo hovězí, ale na menší kusy. Váš výtvor může připomínat guláš nebo mít třeba více středomořský charakter, zkrátka jak to máte rádi.

Živáňská ryba
Recepty

Živáňská ryba

21

Tady je inspirace na dva osvědčené recepty:

Zakopané bylinkové kuře

Středně velké farmářské kuře důkladně omyjte, ze všech stran osolte a opepřete. Pod kůži na prsou a do břišní dutiny vložte čerstvé bylinky a nakrájené citrony. Stáhněte nohy a svažte je. Kuře zabalte do alobalu nebo pečicího papíru a dejte přímo do Setonova hrnce. Nezapomeňte počítat kuřata a strávníky. Kuře můžete doplnit také oblíbenou nádivkou, zeleninou nebo bramborami.

Vepřové plecko na zázvoru

Vepřové plecko omyjte a nakrájejte na plátky, které důkladně osolte, posypte paprikou a potřete hořčicí. Na drobno si nakrájejte slaninu, cibuli, česnek a zázvor (množství podle chuti). Plátky masa pak postupně vrstvěte na sebe a prokládejte je pokrájenou směsí. Vše zakápněte olejem a dejte do kotlíku nebo udělejte pevné balíčky z alobalu, které přímo vložíte do pece.

Autor: Kamila Ulčová

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jídlo jak na to zelenina kempování bylinky cihla maso škola vaření pokrm hrnec brambor pec Setonův hrnec vaření na ohni Ernest Thompson Seton

Návrhy pro vás

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny Polévky

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Ořechové hvězdičky –  jednoduché cukroví na poslední chvíli Sladké

Ořechové hvězdičky – jednoduché cukroví na poslední chvíli

Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti Ryby a mořské plody

Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti

Lotus kuličky ze 3 ingrediencí – nepečené cukroví z oblíbených karamelových sušenek je hit letošních Vánoc Sladké

Lotus kuličky ze 3 ingrediencí – nepečené cukroví z oblíbených karamelových sušenek je hit letošních Vánoc

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků Sladké

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba Maso

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba

Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny Sladké

Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny


Přečtěte si také

Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Polévky
Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Novinky
Poslední předvánoční týden je jako dělaný na vyzkoušení nových druhů cukroví! Máme pro vás 7 nevšedních receptů

Poslední předvánoční týden je jako dělaný na vyzkoušení nových druhů cukroví! Máme pro vás 7 nevšedních receptů

Sladké
Ořechové hvězdičky –  jednoduché cukroví na poslední chvíli

Ořechové hvězdičky – jednoduché cukroví na poslední chvíli

Ryby a mořské plody
Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti

Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti

Novinky
Tipy na vánoční dárky vol. 4: alkoholový speciál s vínem, pivem i tvrdým alkoholem

Tipy na vánoční dárky vol. 4: alkoholový speciál s vínem, pivem i tvrdým alkoholem

Sladké
Lotus kuličky ze 3 ingrediencí – nepečené cukroví z oblíbených karamelových sušenek je hit letošních Vánoc

Lotus kuličky ze 3 ingrediencí – nepečené cukroví z oblíbených karamelových sušenek je hit letošních Vánoc

Sladké
Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Sladké
Ořechové hvězdičky –  jednoduché cukroví na poslední chvíli

Ořechové hvězdičky – jednoduché cukroví na poslední chvíli

Lotus kuličky ze 3 ingrediencí – nepečené cukroví z oblíbených karamelových sušenek je hit letošních Vánoc Sladké

Lotus kuličky ze 3 ingrediencí – nepečené cukroví z oblíbených karamelových sušenek je hit letošních Vánoc

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků Sladké

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba Maso

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř Přílohy

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Polévky
Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti Ryby a mořské plody

Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti

Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky Ryby a mořské plody

Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky

Polévky
Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami Polévky

Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika Polévky

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Předkrmy a chuťovky
Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Sladké
Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Babiš: Zprávu o stavu ČR číst nebudu. Nechce si kazit svůj příběh o spálené zemi, řekl Fiala ON-LINE: Symbolické předání moci. Babiš a Fiala si spolu vyměnili smířlivá gesta Nové detaily k zadrženému: Chlapce měl unést 25letý mladík. Rodiny se zřejmě dobře znají

prima-zeny

Nic nejde lusknutím prstů. Vojta Kotek otočil život celé rodiny naruby a nelituje Zrádci se ozvali Ze záhrobí: Mia není jediná, kdo lhal všem od prvního dne. A proč vítězí ženy? Zrádci naposledy tváří v tvář: Kdo Mie odpustil a kdo její hru stále nevydýchal?

prima-zoom

Největší a nejvýkonnější vrtulník armády USA Žába vs. největší sršeň světa. Nelítostný souboj rychle našel svého vítěze Našli jsme pekelnou verzi Tatooinu. Planetu se dvěma Slunci jsme měli několik let přímo před očima

prima-fresh

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny Poslední předvánoční týden je jako dělaný na vyzkoušení nových druhů cukroví! Máme pro vás 7 nevšedních receptů

prima-cool

Vetřelec se vrací v nové hře Režiséra Když Harry potkal Sally ubodal jeho syn. Vražda nyní otřásá Hollywoodem Herní Terminátor 2 je venku a má skvělé recenze. Věrně zpracovává nejlepší akční sci-fi všech dob

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Jak se starat o vánoční květiny: Hvězdník chce teplo, brambořík chlad, orchidej vlhko Vánoce před rokem 1989 se slavily skoro ve všech rodinách stejně. Vzpomínáte? Originální vánoční stromečky ze zbytků vlny: Návod krok za krokem

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.